Senator varnar för nya terrordåd

Den demokratiska senatorn Joseph Lieberman går till hårt angrepp mot den amerikanska regeringens inhemska säkerhetspolitik. Han menar att USA är farligt oförberett på nya terrordåd.
Säkerheten inne i USA är i dag inte bättre än vad den var på morgonen den 11 september 2001 innan terrordåden här i New York, menar den amerikanska regeringens kritiker. ”Inte investerat tillräckligt” Det är den politiska oppositionen som nu skjuter skarpt mot den amerikanska regeringens inhemska säkerhetspolitik. Så här säger den tunga demokratiska senatorn Joseph Lieberman. – Tyvärr har vi inte investerat tillräckligt i vår säkerhet här hemma, säkerheten är bara marginellt bättre. Eller med andra ord, USA är farligt oförberett inför en ny liknande terrorattack, säger Joseph Jieberman I klartext är det myndigheten för nationell säkerhet som inrättades efter terrordåden den 11 september som har svårt att få president Bushs regering att anslå tillräckligt med pengar för att göra USA säkrare. Saknar pengar Bland annat står verksamheten med så kallade air marshals, säkerhetsagenter som blandar sig med folk på flygplatser och åker med på flygningar för att kunna ingripa vid en kapning, den verksamheten står inför omprioriteringar eftersom det saknas pengar. En konkret åtgärd som har blivit av hos amerikanska flygbolag för att göra flygplan mer kapningssäkra är att bygga in förstärkta cockpitdörrar. Israelisk säkerhetschef kritisk Men det räcker inte säger en av de internationella storheterna vad gäller flygsäkerhet, det israeliska flygbolaget El Als tidigare säkerhetschef Isaac Yeffet. – Tyvärr är det bara mycket lite som har blivit bättre sedan den 11 september och du frågar mig om vi är redo att möta ett liknande hot i framtiden, så är mitt svar nej, tyvärr inte, säger Isaac Yeffet. Myndigheterna litar för mycket på teknik som på att röntga allt bagage. Men amerikanska flygbolat hanterar varje år en och en halv miljarder bagageföremål, så slarv och missar blir ofrånkomliga. Pengar till underrättelsearbete Framför allt satsas det för lite på underrättelsearbete för att ta reda på var kaparna kan slå till och det är en fråga om pengar. Pengar som USA borde ha. – USA har lagt hundratals miljoner dollar på att jaga Usama Bin Laden. Ge mig några procent av de pengarna och jag ska visa er hur det går att bygga upp säkerheten på samma sätt som det israeliska flygbolaget El Al har gjort, säger Isaac Yeffet.
Stefan Winiger, New York
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".