Allt fler tveksamma till bygget på Hallandsåsen

Läckaget vid Hallandåsen för drygt en vecka sedan väckte upprörda känslor. Nu är Båstads kommunalråd tveksam till att förlänga Banverkets bygglov i samband med provborrningarna och i dag skriver Claes Roxbergh, miljöpartist och ordförande i trafikutskottet i en debattartikel i Göteborgs-Posten att han vill stoppa tunneln genom Hallandsåsen.
– Det är uppenbart att det är så stora problem att bygga genom Hallandsåsen och det kommer att kosta så mycket. De fem miljarder som vi nu ska kasta in tror jag behövs i andra angelägna järnvägsprojekt i Sverige. Kapitalförstöring stoppa bygget Claes Roxbergh säger att visst är det kapitalförstöring att avbryta bygget med tanke på hur mycket pengar som har lagts ner på tunneln. Men han säger också att det är fel att skjuta till mer pengar till bygget trots att projekt skulle medföra vissa fördelar. – Men samtidigt måste man väga fördelarna mot pengarna vad det kostar och de risker som uppstår. Vi får heller inte glömma bort att om vi satsar de här fem miljarderna på andra järnvägsprojeket så får vi också stora förbättringar på andra områden. Ersättning för läckan På åsen funderar de boende bland annat på ersättningskrav för det som hänt. Kent Sfaiter bor vid Lyabäcken. – Ja, jag har funderat på att yrka på skadestånd. Jag har inte flyttat ut på landet för att bo vid en betongbäck. Jag tycker att det som har hänt är tråkigt. Jag tycker inte man ska få göra sådant ostraffat heller. Du går runt i bäckfåran här. Normalt så är botten ganska mörkbrun med tydliga spår av jord och löv men så ser den knappast ut nu. – Nej, nu är den närmast skitbrun, ljusbrun. Tar man upp en sten så finns det ett ljusbrunt skikt överallt som kräver mycket mekanisk nötning för att få bort. Är det rimligt att tro att det går att sanera? – Nej, det gör det ju inte. Det är alldeles för mycket. Då får man lyfta på varenda sten och det är väl nästintill omöjligt.
Sara Hägg och Roger Bengtsson, SR Kristianstad
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".