Ödesdag för ABB i rätten

I dag kommer ABB:s asbestöverenskommelse upp i en amerikansk domstol. ABB är för sin framtid helt beroende av att kunna begränsa skadestånden. Och trots att det finns en risk att beslutet kan dra ut på tiden så är ABB:s koncernchef Jürgen Dorman optimistisk.
Det här blir den andra instansen och vi är optimistiska om en positiv utgång, säger Jürgen Dorman, ABB:s koncernchef. I dag kommer ABB:s miljardöverenskommelse med de som kräver företaget på skadestånd för att de blivit utsatta för asbest upp i rätten i Newark i den amerikanska delstaten New Jersey. Utan överenskommelse hotar ABB att gå omkull och konkursmyndigheterna har godkänt uppgörelsen med de som stämt företaget - ett sätt att rädda ABB undan konkurs. Det är konkursmyndigheterna som Jürgen Dorman syftar på som första instans när han kallar dagens förhandling för den andra. Nu är det nämligen upp till bevis, nu ska asbestuppgörelsen prövas i rättssalen. Det finns två läger bland juristerna här i Förenta staterna i spekulationerna om hur det kommer att gå. Det ena lägret tror på det som ABB hoppas mest på, nämligen att domstolen kommer att godta uppgörelsen bara av den enkla skälet att det är en stor majoritet av de som stämt ABB som står bakom. Och om de är nöjda med avtalet så finns det inget att invända. Det andra juristlägret tror att den rättsliga prövningen kommer att dra ut på tiden. Processen är nämligen inte så enkel, menar de. Och förmodligen kommer domstolsutslaget att överklagas vem som än vinner på det. Därför kommer det inte att bli någon klarhet under överskådlig tid. Och det är det här scenariot som ABB är rädd för. För även om företget får rätt i slutändan, kan det komma vid en tidpunkt när ABB redan har gått i konkurs. Koncernen behöver nämligen nya lån ganska snart. Och lånen får företaget bara när det finns en uppgörelse om skadestånden. Stefan Winiger, New York
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".