Kontroversiell.
Israel

Lieberman kan bli ny utrikesminister

Tecken tyder på att den kontroversielle ultranationalisten Avigdor Lieberman kan bli Israels näste utrikesminister. Och om Arbetarpartiets Ehud Barak accepterar Netanayhus erbjudande om att fortsätta som försvarsminister orsakar det uppror i hans parti.

Benjamin Netanayhu har fortfarande flera veckor på sig att bilda regering. Deadline är 3 april. Men efter att Tzipi Livni och Kadimapartiet tackat nej till att ingå i en Netanyahuregering som är emot en tvåstatslösning, finns det mycket som tyder på att Avigdor Lieberman kan bli utrikesminister.

Liebermans parti, Yisrael Beiteinu, blev landets tredje största i valet och i dag rapporterar tidningarna att Lieberman under överläggningar med Netanyahu i går kväll formulerade krav på full autonomi som utrikesminister.

Netanyahu anses ha avfärdat alla tankar på att ge Lieberman försvarsministerposten eftersom han är för oerfaren. Även finansministerposten anses uteslutet då det pågår en korruptionsutredning mot Lieberman.

Lieberman, som kallats både rasist och fascist, ses av många anhängare som uppfriskande rättfram. Han säger som det är, hävdar hans supportrar. Han har till exempel föreslagit att israeliska arabiska knessetledamöter som har förbindelser med Hamas ska avrättas, att Gaza ska behandlas som Tjetjenien och att israeliska araber bör avkrävas lojalitet för att få vara medborgare.

Det är svårt att tänka sig att han inte skulle stöta sig med omvärlden om han blir Israels nya toppdiplomat, även om Lieberman de senaste dagarna har modererat vissa av sina ståndpunkter. Han sa till exempel i veckan att han inte är emot en tvåstatslösning och att han till och med skulle kunna tänka sig att flytta från sin egen bosättning Nokdim om det blev fred.

Och samtidigt med spekulationerna om möjliga diplomatiska spänningar mellan Israel och omvärlden, meddelade Israels Washingtonambassadör, Salai Meridor att han avgår nu när Israel får en ny högerregering. Många ögonbryn höjdes efter att Meridor utsattes för en diplomatisk snubba häromdagen under mötet mellan Hillary Clinton och Benjamin Netanyahu när Netanyahu bad Washingtonambassadören Meridor att lämna rummet.

När det gäller försvarsministerposten ser Netanyahu helst att Arbetarpartiets Ehud Barak sitter kvar. Barak anses mer än villig, men accepterar han riskerar han myteri inom partiet.

En majoritet inom Labour är emot ett samarbete med Netanyahu och Lieberman och vill istället att partiet ska gå i opposition tillsammans med Kadima och Tzipi Livni för att bevara den gnutta av självrespekt som finns kvar i partiet, som en ledande medlem sa.

Cecilia Uddén, Jerusalem
cecilia.udden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".