Nedåt för flyget.

Lågkonjunktur för flyget

Lågkonjunkturen slår hårt mot de svenska flygplatserna. Antalet passagerare fortsätter att minska. Årets två första månader flög 17 procent färre från Luftfartsverkets flygplatser jämfört med samma period i fjol.

Umeå City Airport har de senaste åren sett en ständig ökning av passagerare, men nu har trenden vänt.

– Flygtrafiken följer alltid konjunkturerna, människor privat har mindre fritidsresande, man drar in på semesterresor, företag gör färre affärer, en del företag har till och med reseförbud för sina anställda, säger Karin Larsson-Tängdén som är flygplatschef på Umeå City Airport.

Trots nio procent färre passagerare är Umeå en av de statliga flygplatserna som hittills klarat sig bäst. I stort sett alla andra av Luftfartsverkets flygplatser ser betydligt större nedgångar. Göteborg-Landvetter och Stockholm-Arlanda har tappat nära var femte resenär under årets två första månader jämfört med i fjol. Inrikestrafiken minskar mest, med 21procent.

Olle Hernell, som ska ta flyget från Umeå till Stockholm ser flera orsaker till det minskade flygandet.

– Dels ekonomin men också att folk är mer miljömedvetna, så att när de kan åka tåg så gör de det, säger Olle Hernell.

Luftfartsverket såg redan i augusti i fjol att antalet passagerare började minska. Och flygkrisen är global. I världen flög 5,6 procent färre i januari jämfört med januari i fjol, enligt statistik från branchorganisationen IATA, The International Air Transport Association. Lars Rekke, generaldirektör för Luftfartsverket ser en risk att flygbolag går i konkurs och säger att passagerarna kommer att märka av det här:

– Flygbolagen kommer naturligtvis dra ner på sin kapacitet. Man kommer att upphöra att flyga till visa destinationer där man har ett svagt underlag, man kommer att flyga färre gånger per dag till olika destinationer. Det kommer att bli ett minskat utbud av flyg skulle jag tro, säger Lars Rekke som är generaldirektör för Luftfartsverket

Anna Burén, Umeå
anna.m.buren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".