Ryska agenter avlyssnar mobilsamtal

Människorättsaktivister i Moskva är mycket upprörda över att okända ikoner börjat visa sig på mobiltelefonerna. De digitala bilderna har nämligen avslöjat att den ryska säkerhetstjänsten nu gör det som KGB alltid gjorde. De avlyssnar medborgarnas telefonsamtal.
I Moskvaområdet finns numera 9 miljoner mobiltelefoner. Under det senaste året har de mystiska ikonerna dykt upp vid tre tillfällen. När oroade kunder då vänt sig till teleoperatörerna har de fått lugnande besked. Allt är i sin ordning, har det hetat. Det är bara myndigheterna som har tvingat oss att ta bort krypteringen av teletrafiken. Effektiva rutiner Men allt är inte i sin ordning. I klartext innebär nämligen det här beskedet att KGB:s efterföljare FSB tvingat telebolagen att öppna sina mobilnät så att hemliga polisen kan avlyssna varje samtal och läsa varje SMS. För det vanliga telenätet kan den här operationen genomföras i största tysthet. De än i dag effektiva rutinerna grundlades under den sovjetiska tiden. Människorättsaktivisterna protesterar häftigt. De anser att en av 1990-talets stora landvinningar i Ryssland var att mänskliga fri- och rättigheter garanterades i grundlagen. Grundlagsskyddad trafik Sergei Kovaljov, som också är medlem av duman, säger att telefontrafiken skyddas i grundlagen. Han säger att det bara är domstolar som kan ge FSB eller polisen rätt att avlyssna medborgarna, och något domstolsbeslut känner han inte till. De nu avslöjade brett upplagda avlyssningsoperationerna ägde rum efter de tjetjenska själmordsattentaten på Tusjino-fältet i Moskva i början av juli. De genomfördes under det europeiska toppmötet i Sankt Petersburg i maj. Under gisslandramat FSB var också inne och lyssnade på mobiltelefonerna under den tjetjenska gisslanaktionen mot Dubrovkateatern i Moskva i oktober. Det var det dramat som slutade med att FSB:s gas dödade majoriteten av gisslan.
Reinhard Krause, Moskva
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".