Thomas Svedbergs advokatbyrå går på högvarv.

Antalet konkurser ökar kraftigt

Antalet konkurser ökar kraftigt i krisens spår. Enligt ny statistik från kreditupplysningsföretaget UC är ökningen under februari över 50 procent jämfört med samma månad förra året.

Det här märks tydligt hos landets konkursförvaltare. Thomas Svedberg är kontorschef på en advokatbyrå i Jönköping där man till och med nu behöver nyanställa för att klara av dem många ärendena.

– De konkurser som nu kommer drabbar ett antal anställda, det är bolag som historiskt betraktats som starka som nu går omkull, säger Thomas Svedberg.

Vad betyder det för er som advokatfirma?

– Det betyder att vår konkursförvaltare, från att ha gått från en nivå där han sysselsatte sig delvis själv så sysselsätter han i dag tre, fyra personer mer eller mindre på heltid som jobbar i konkurserna i olika delar.

Advokaterna på Gärde Wesslau i Jönköping har liksom många av landets andra konkursförvaltare fullt upp och papperna hopar sig på skrivborden.

Enligt statistiken från UC var det 610 företag som gick i konkurs under februari, en ökning med 52 procent mot samma månad förra året. Det var i höstas som konkurserna började öka, vändningen var ganska plötsligt menar Thomas Svedberg.

– När vi pratar om de bolag som har ett antal anställda och som utifrån sätt har en väl fungerande verksamhet kom det här ganska plötsligt, även om vi såg signalerna när det här började vända, säger han.

Störst är ökningen inom metallindustrin och transportområdet där lågkonjunkturen slagit hårt. Men även tjänstesektorn börjar nu få problem på allvar enligt UC.

Fortfarande är vi ändå inte upp i till exempel nivåerna från början av 90-talet, men Thomas Svedberg tror att vi inte sett slutet ännu.

– De signaler vi får från branschen, från banker, revisorer och företag är att det kommer att vara väldigt, väldigt tufft under lång tid, säger han.

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@r.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".