Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Svag svensk konjunktur – tufft för exportföretagen

Den svenska tillverkningsindustrin har försämrats de senaste månaderna. Det visar Konjunkturinstitutets, KI:s, barometer för det andra kvartalet i år.
– Konjunkturbarometern visar att den svenska konjunkturen är väldigt svag. Det finns en internationell och svensk konjunkturåterhämtning men den går väldigt trögt. Företagen är besvikna på sin orderingång och har reviderat ner sina förväntningar vad det gäller order och produktion och det har också planer på att minska antalet anställda. Läget är svagt, säger Ingemar Hansson generaldirektör på Konjunkturinstitutet. De svenska företagen upplever en försämrad konkurrenskraft både på hemma- och på exportmarknaden. Men det är i synnerhet exportindustrin som har problem. Den stärkta kronkursen tillsammans med en trög global återhämtning beskrivs som orsaker till det tuffare läget. Byggsektorn går dåligt Framförallt har aktiviteten fortsatt att sjunka i byggsektorn under det andra kvartalet och även marknaden för skog och stål upplever en minskad produktion och orderingång. Konjunkturinstitutet gör därför bedömningen att det finns skäl för Riksbanken att ytterligare sänka styrräntan för att få fart på ekonomin. Hushållen mer positiva Hushållen har däremot en mer positiv syn på den svenska ekonomin under det närmaste året vilket kan förklaras av fallande marknadsräntor. I julimätningen fortsatte förväntningarna på den egna ekonomiska situationen uppåt för tredje månaden i rad. Väger inte upp Men Ingemar Hansson säger att hushållens optimism inte väger upp den svaga exportsidan. – Hushållen kan öka sin konsumtion lite grann men vi tror inte att den dragkraften än så länge är så stark att den uppväger den svaga utvecklingen på exportsidan, säger Ingemar Hansson.
Albert Capuder
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".