”Grabbig stämning på brandstationerna”

Fler kvinnor kommer i framtiden att arbeta som brandmän. Just nu pågår en granskning där Jämställdhetsombudsmannen granskar hur man kan förbättra arbetsförhållanden för kvinnor på landets brandstationer.
Nina Hoffström är en de tjejer som är antagna till höstens brandmannautbildning och hon är inte orolig över att ge sig in i en mansdominerad bransch. – Det gäller att försöka visa att vi tjejer också kan att det inte bara är killar som klarar av det här, utan att vi måste visa våra framsteg. Det beror ju på individen också hur man är som människa. Det beror inte på kön utan hur man pallar det. Killar är lite bättre fysiskt men tjejer ska väl också klara de, säger Nina Hoffström. Tillsammans med 25 andra tjejer kommer Nina Hoffström att läsa till brandman vid den nya brandmannautbildningen som startar till hösten. Nästan 15 procent av de antagna är tjejer, det kan jämföras med de runt tio brandmannautbildade kvinnor som finns idag av landets totalt 5 000 heltidsbrandmän. Uppdrag av regeringen Räddningsverket har på uppdrag av regeringen arbetet aktivt med att få fler tjejer till den svenska Räddningstjänsten. Bland annat har man skickat ut 27 000 brev till tjejer i åldrarna 18-25 år och som är med i någon idrottsförening för att få dem att läsa till brandmän. De fysiska testerna som ställs för att komma in på utbildningen är de samma för både män och kvinnor, man ska springa på ett rullband i full utrustning i sex minuter i åtta graders lutning. JämO granskar räddningstjänsten Just nu håller Jämställdhetsombudsmannen på att granska räddningstjänsten för att så småningom komma med förslag som ska förbättra situationen så att brandmannayrket ska kunna passa även kvinnor. Bengan Johansson är brandförman på räddningstjänsten i Skövde och han medger att det är en ganska tuff stämning bland brandmännen. – Det är väldigt grabbigt, det påminner om idrottsvärlden, det är lite omklädningssnack och vi har mycket fysisk träning, säger brandförman Bengan Johansson vid Räddningstjänsten i Skövde. Så det är rätt tufft? – Jargongen är många gånger grov men hjärtlig. Man får ge och ta, säger Bengan Johansson.
David Svanberg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".