Shorts kan leda till uppsägning

Sommarvärmen går hårt åt många anställda på företag runt om i landet. På avfuktningsindustriföretaget Munters fabrik i Tobo har två personer varslats om uppsägning för att de vägrar ha långbyxor på jobbet. De två anställda vill ha shorts eftersom det är så varmt i fabriken.
– Det här är ett beslut taget av arbetsmiljökommittén, säger Sören Sjöström, informationschef på Munters. – I förebyggande syfte vill man inte tillåta shorts på arbetsplatsen. Det är ett beslut som är taget vid två olika tillfällen eftersom frågan vållade en del diskussion. Man hade det uppe till ny prövning och fick ett enhälligt beslut från miljökommittén. Blev varnade Därefter ska ett antal anställda, som företaget uttrycker det, ha obstruerat mot beslutet. De anställda har sedan fått både muntlig och skriftlig varning innan två av dem har varslats. Många människor på företag runt om i landet plågas just nu i värmen. Det gäller inte minst människor som är tvungna att bära skyddsutrustning. Frätande kemikalier På Munters i uppländska Tobo har två medarbetare varslats om uppsägning sedan de brutit mot företagets bestämmelser om att de måste bära långbyxor eftersom det förkommer frätande kemikalier som koncentrerad syra och lut samt vassa plåtar i verkstan. Bestämmelsen är ny sedan i maj. Tidigare har det varit tillåtet med shorts på Munters i Tobo. Att varsla anställda på det här sättet är en unik åtgärd, enligt Arbetsmiljöinspektionen. Arbetsmiljöinspektionen anser ändå att det är rimligt att arbetsgivaren ställer så höga krav på de anställdas klädsel. – Är det en aggressiv miljö med exempelvis kemikalier sätter vi ett omedelbart stopp för arbetet. Vi avbryter arbetet och kräver att man sätter på sig en lämplig klädsel, säger P-O Lindström som är biträdande arbetsmiljödirektör på Arbetsmiljöinspektionen i Stockholm. Följde procedurer Sören Sjöström på Munters anser att det inte går att se mellan fingrarna för att det är varmt. – Det som har följt av beslutet är ju att några personer inte gillade beslutet. De obstruerade och fortsatte. Det finns då procedurregler för hur man följer upp sådana här frågor och de procedurerna har vi skött på föreskrivet sätt, säger Sören Sjöström.
Marcus Ålsnäs
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".