Oro för att EU:s budgetregler luckras upp

Små länder i EU oroas över att stora länder som Frankrike vill ändra EU:s krav på budgetdisciplin när det passar dem själva. På sikt kan blotta oron för detta driva upp räntan, tror man och före detta finansminister Erik Åsbrink håller med.
Under sommaren har det pågått en intensiv debatt i många EU-länder om stabilitetspaktens regler. Reglerna rör bland annat hur stora budgetunderskott länderna ska tillåtas ha i EMU och till exempel Frankrike har krävt att reglerna ska ändras så att landet tillåts ha större underskott eftersom landet har ekonomiska problem. Men flera av EU:s mindre länder är mycket oroliga över att den här diskussionen och i Sverige betonar nu företrädare för ja-sidan i kampanjen inför folkomröstningen i höst att det är viktigt att stabilitetspaktens regler inte ändras bara för att de stora EU-länderna har problem. Före detta finansministern Erik Åsbrink, är också orolig över de franska kraven. – Det är illavarslande och stora länder har större möjlighet än små länder att göra på det sättet. Jag hoppas att man ändå kommer att respektera systemet och uppfylla sina förpliktelser. Sedan kan man i framtiden i mer ordnade former diskutera detaljer i regelsystemet, säger Erik Åsbrink.
Annika Ström Melin
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".