Arenabygget gynnas av den ekonomiska krisen. Foto: Scanpix.

Byggkostnader rasar i lågkonjunkturen

Byggkostnaderna sjunker nu när konjunkturen brant har vänt nedåt. Bland vinnarna finns de som står bakom den nya nationalarenan för fotboll i Solna.

– Vi ligger tajmningsmässigt klockrent som vi säger, för nu bygger vi i en lågkonjunktur när vi kan se en halvering av stålpriser, alla byggkostnadsindex är på väg ned, räntorna är på väg ned och när vi inviger arenan 2012 har det här förhoppningsvis vänt. Så vi ligger klockrent i tajmningen, säger Mikael Albinsson som är ansvarig för bygget.

– Vi håller ju nu på att landa hela byggupphandlingen nu.

Men om ni inte har gjort upphandlingen ännu, då kan ni väl få förmånen att byggbolagen har ont om jobb och börjar räkna ned vad de kan ta för pris för att överleva?

– Just därför är vi inte riktigt färdiga ännu.

Så ni väntar in bättre priser?

– Ja, för varje dag ser det bara bättre och bättre ut, säger Mikael Albinsson.

Byggkontrakten för den nya nationalarenan för fotboll är inte underskrivna ännu. Sedan är det meningen att det också ska byggas en galleria, hotell och bostäder i området.

De som står bakom bygget av arenan, bland andra Svenska fotbollförbundet och Solna stad, kommer att tjäna pengar på att kontrakten inte är underskrivna ännu.

Exakt hur mycket vill inte Mikael Albinsson gå in på, men de ursprungliga kalkylerna på ungefär två miljarder kronor ser enligt honom ut att hålla. Och de gjordes för ungefär tre år sedan och under högkonjunkturen steg sedan byggkostnaderna med över 15 procent. Vissa typer av jobb har stigit betydligt mer.

Men nationalarenan är ett av de första riktigt stora byggena där kontrakt ska skrivas sedan dess och därmed ett av de första stora byggena där prisnedgången till följd av lågkonjunkturen slår igenom.

Fredrik Isaksson, chefsekonom på Sveriges Byggindustrier, tror inte att byggmarknaden kommer att kollapsa som under krisen på 90-talet. Men han tror att byggkostnaderna kommer att fortsätta att sjunka.

– Vi ser en tydlig avmattning på marknaden, så de signaler jag har fått är att anbudspriserna kommer att fortsätta att sjunka.

Går det att göra någon prognos för hur länge en sådan utveckling kan pågå?

– Nej, det skulle jag se som svårt. Vi är väldigt osäkra i dagsläget på hur länge konjunkturnedgången håller i sig. Vi räknar med att det fortsätter att gå ganska brant ned i år och att det sedan planar ut på den nivån, tack vare en stabilisering till följd av kraftiga stimulansåtgärder och räntesänkningar, säger Fredrik Isaksson på Sveriges Byggindustrier.

Pär Ivarsson
par.ivarsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".