Högsta arbetslösheten sedan 1983 i USA

Under förra månaden minskade den amerikanska arbetsmarknaden med 651 000 jobb. Arbetslösheten steg under februari från 7,6 procent till 8,1 procent.

Det visar de nya siffrorna från det amerikanska arbetsmarknadsdepartementet. Den höga nivån har inte synts till sedan slutet av 1983 och den visar att den amerikanska recessionen sannolikt fortsätter att fördjupas och att de amerikanska företagen fortsätter att anpassa sig till de dåliga tiderna genom att göra sig av med anställda.

Ökningen är också ett resultat av att många företag på grund av sämre tider helt enkelt lägger ner verksamheten och de anställda förlorar därmed jobbet. Den sektor där flest jobb försvann var den amerikanska servicenäringen.

Sedan december 2007 har nu den amerikanska arbetsmarknaden minskat med 4,4 miljoner arbetstillfällen, och mer än hälften av dem har försvunnit under de fyra senaste månaderna. Till exempel visar också siffrorna att de amerikanska arbetstillfällena minskade mer under både december och januari än vad man tidigare trott.

Det ger dock regeringen Obama rejäla argument för det stora stimulanspaketet och det stora budgetförslaget som presidenten la fram för någon vecka sen.

Februarisiffrorna över arbetsmarknaden låg dock ungefär i linje med förväntningarna, och det kan få en lugnande effekt på de amerikanska börserna som ju gått ner kraftigt den senaste tiden. New York-börsen öppnade till och med uppåt idag.

Så länge Washington håller tyst kanske vi kan göra lite framsteg i dag, sa en börsmäklare till tv-kanalen CNBC.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".