Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

EU-förslag minskar svensk pappaledighet

Möjligheten kan minska.

Arbetsmarknadsministrarna i EU-länderna ska nu diskutera ett förslag om föräldraledighet som, om det blir verklighet, innebär att svensk lag måste ändras. En större del av ledigheten än i dag måste då tas ut av mamman. Och från svensk sida kommer protester.

– Det är lika viktigt att pappan ges möjlighet att vara hemma när man har fått ett nytillskott i familjen. Det ska också vara något som familjen själv bestämmer över, säger statssekreteraren Eva Uddén Sonnegård på arbetsmarknadsdepartementet.

Sverige är också mot att det förslag som diskuteras innebär att ledighet som bara kan tas ut av mamman förlängs från 14 till 18 veckor. 

En del av tiden måste dessutom tas ut före och efter barnets födsel. Ledigheten är en rättighet, inte en plikt, lyder det svenska argumentet.

– Ledighet vid föräldraskap är en rättighet men den ska inte vara obligatorisk.

EU:s ordförandeland Tjeckien hoppas på en uppgörelse i juni. Men det är tveksamt, eftersom det inte bara är Sverige som sätter sig på tvären i den här frågan.

– Det finns väldigt många medlemsstater som är emot delarna i det här förslaget, så vi får väl avvakta och se. Men Sverige är inte det enda landet som värnar om pappornas möjlighet att också vara hemma vid en födsel.

Vad säger du om att EU ändå vill införa ett sådant här förslag, som Sverige betraktar som mindre jämställt?

– Man får förstå att det är 27 länder i EU, med väldigt olika bakgrund. Och i vissa länder finns egentligen inget skydd för kvinnan i det fall att hon blir gravid och sedan föder ett barn, säger Eva Uddén Sonnegård. 

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".