För lite för kvinnor enligt MP.

MP: Regeringen fortsätter att gynna män

Miljöpartiet kritiserar regeringen för att den ekonomiska politiken gynnar män framför kvinnor. En analys av Sveriges senaste statsbudgetar visar att förhållandet 60-40 till männen håller i sig.

Miljöpartiet har jämfört hur regeringens ekonomiska politik slår för kvinnor och män. Partiet har använt riksdagens utredningstjänst och dess fördelningsanalyser av statens budgetar från det regeringen tillträdde tills nu.

– Vi har ett enormt stort samhällsproblem med stora löneskillnader mellan män och kvinnor. Det har funnits redan förut och då krävs ju en väldigt medveten politik för att komma tillrätta med det. Det är ett ganska svårt problem. Men att då i stället göra precis tvärtom och genomföra förändringar med skattesänkningar och försämringar av trygghetssystemen, som i stället spär på inkomstklyftorna mellan män och kvinnor. Det är det som jag tycker är så upprörande, säger Miljöpartiets ekonomiska talesperson Mikaela Valtersson.

Fördelningsanalysen för statsbudgeten för 2009 visar för tredje gången förhållandet 60 till männen och 40 till kvinnorna i procentuell fördelning av inkomstförstärkningarna.

Eftersom män i snitt har större inkomster gynnas de mer av skattesänkningarna. Och eftersom kvinnor i större utsträckning är borta från arbetsmarknaden - två av tre sjukskrivna är kvinnor tillexempel - så påverkas de i större utsträckning av åtstramningarna i försäkringssystemen.

Inkomstgapet ökar mellan kvinnor och män år efter år.

Men finansminister Anders Borg tycker att miljöpartiets analys är skev. Skulden till ojämlikheten ligger inte hos den nuvarande regeringen, menar han.

– Vi har ju haft väldigt stora jämställdhetsproblem under lång tid. Under de femton år som var innan vi tillträdde var det ju i stort sett inga förbättringar i löneskillnaderna mellan män och kvinnor och det är ett stort bekymmer. Nu har vi via jobbskatteavdrag och en tydlig arbetslinje börjat reversera den bekymmersamma utvecklingen, säger Anders Borg.

Så du menar att den moderatledda regeringen är bättre på fördelningspolitik mellan män och kvinnor än den tidigare regeringen var?

-- Det har konstaterats i undersökningar till exempel från OECD att de som nu kommer tillbaka till arbetsmarknaden, det är kvinnor, invandrare, ungdomar och äldre. Det är så politiken ska fungera när man minskar trösklarna på arbetsmarknaden. Och det ger effekter på inkomstfördelningen som är positiva och även i dimensionen män - kvinnor. Sedan har vi nu en svår ekonomisk kris, en konjunkturell uppgång av arbetslösheten och konjunkturell nedgång av sysselsättningen. Det kommer också att ha sitt pris på rättvisa och jämlikhet. Det är därför det är viktigt att bekämpa krisen, säger Anders Borg.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".