En halv miljard kronor måste staten investera i att rusta upp miljonprogrammen föreslår BKN. Foto: Anders Wiklund/Scanpix

Halv miljard till upprustning av bostäder

Staten bör satsa 500 miljoner kronor, det vill säga en halv miljard, för att få igång upprustningen av miljonprogrammets bostäder. Det föreslår BKN, Statens bostadskreditnämnd, som är regeringens expertorgan för kapitalbildningen till bostadssektorn.

Det är i en rapport till regeringen som BKN föreslår ett så kallat garantiprogram för att få fart på upprustningen av bostäderna. Det innebär att BKN ska kunna garantera upprustningslån på upp till 20 miljarder kr.

– Vi tror ju naturligtvis att det här kan hjälpa till att få fart på den här verksamheten som egentligen är fastighetsägarens eget ansvar. Att det blir en skjuts på det om staten hjälper till eller medverkar i finansieringen, säger Per-Anders Bergendahl, utredare på BKN.

Det direkt statliga stödet består i att garantiavgiften för de här lånen, ska subventioneras med upp till en halv miljard.

Dessutom vill BKN ha ett stimulansbidrag på 50 miljoner i tre år för att locka fastighetsägarna, privata och kommunala, att dra igång pilotprojekt för upprustningen.

Paketet kan räcka till att renovera 60 000 lägenheter eller bostäderna i 30 bostadsområden. Men då återstår ändå hundratusentals lägenheter. Men Per Anders Bergendahl på BKN, ser en möjlig fortsättning på det här 20-miljardprogrammet:

– Skulle det visa sig vara en god väg och att man når i taket på de här 20. Då kan regeringen föreslå riksdagen att de ökar det här taket i sånt fall.

BKN beräknar renoveringskostnaden till 5 000 kronor per kvadratmeter. Det betyder att en trea renoveras för 350 000 kronor. Om detta ska slå igenom på hyran, låter BKN vara osagt. Hyran blir ju en senare förhandlingsfråga. BKN har själv räknat ut att den här renoveringsnivån motsvarar en hyreshöjning på 1 400 i månaden för en trea.

Men upprustade lägenheter kan bryta segregationen, förnya och stärka hela bostadsområdet, anser BKN.

– Man kan väl säga att det står väl väldigt mycket att vinna på att omvandla de här bostadsområdena som många gånger är nedgångna till mycket mer bovänliga fastigheter, det är de som bor där egentligen som ska tjäna på det här i förläggningen, säger Per-Anders Bergendahl.

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".