Motståndet får fler anhängare. Foto: Scanpix

Fler svenskar engagerar sig mot kärnkraft

Samtidigt som stödet för kärnkraft ökar bland svenskarna ökar också engagemanget mot kärnkraft. Det menar flera miljöorganisationer som Ekot talat med.

Sedan regeringen öppnade för nya kärnkraftverk har protestgruppen Folkkampanjen mot kärnkraft/kärnvapen fått fler nya medlemmar på en månad än under hela förra året.

Roland von Malmborg som är Folkkampanjen mot kärnkraft/kärnvapens ordförande i Stockholm sjunger en protestlåt inne på föreningens kansli centrala Stockholm.

På kontoret har telefonen gått varm sedan regeringen öppnade för nya kärnkraftverk den 5 februari i år. På bara en månad har organisationen fått 136 nya medlemmar. Det är mer än under hela förra året, då den hade 110 nya. Men Roland von Malmborg har blandade känslor inför tillströmningen.

– Jag är glad att folk strömmar till. Men det är tragiskt att det ska behövas. Jag trodde att insikten om risker och vad som är en hållbar långsiktigt energipolitik skulle vara större i vilken regering vi än får här i Sverige.

Förutom medlemsökningen har beställningarna av Folkkampanjens protestmärken tredubblats i februari jämfört med månaden innan och miljörörelsen Jordens vänner har sålt fem gånger så många protestknappar som vanligt den senaste tiden.

Flera andra miljöorganisationer som Ekot pratat med säger att de också märker av ett ökat engagemang mot kärnkraft. Folk ringer och är arga eller oroliga och många vill ha information om energi.

Alla har inte fått fler medlemmar men på sajten Facebook har protestgruppen Atomkraft nej tack gått från 500 till fler än 8 000 medlemmar på en månad.

Miljöpartiet fick också fler medlemmar än vanligt i februari, berättar Magnus Johansson som är sammankallande i partiets styrelse. 

– Bara under ett par veckor strömmade det in över 120 medlemmar. Det är ju positivt och det är en reaktion, delvis på den besvikelse som finns över att man satsar på gammal och ohållbar energi, istället för det nya. Vi märker att det finns ett stort sug att engagera sig runtom i landet. Det har blivit mycket mer aktivitet, det har rört på sig, absolut, säger Magnus Johansson.

Nästa år är det 30 år sen folkomröstningen om kärnkraft hölls i Sverige. Då hade Folkkampanjen mot kärnkraft 10 000 medlemmar, bara i Göteborg. I dag har den totalt runt 1 400 medlemmar, men Roland von Malmborg tror att de kommer att växa mycket den närmaste tiden.

– Ja, det är jag ganska säker på. Jag skulle tippa att vi får flera hundra de närmaste veckorna. Vi kommer att försöka synas lite bättre också så folk hittar fram.

Cecilia Khavar
cecilia.khavar@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".