Clinton positiv efter möte med Lavrov

USA:s och Rysslands utrikesministrar Hillary Clinton och Sergej Lavrov har träffats i Genève för att försöka förbättra relationerna mellan länderna. Och efter deras gemensamma middag kom det positiva uttalanden från båda parter.

USA och Ryssland ska sträva efter att få till ett nytt nedrustningsavtal när det så kallade Startavtalet mellan länderna går ut i slutet av det här året. Dessutom hoppas man på ytterligare nedrustningsavtal och bättre samarbete när det gäller till exempel hur Iran ska stoppas från att utveckla kärnvapen.

Den ryske utrikesministern sa också under fredagens möte att det är möjligt att länderna kan komma överens om en lösning på konflikten om den antimissilsköld som USA planerar att bygga i Tjeckien och Polen men som Ryssland ser som ett hot.

Relationerna mellan USA och Ryssland var ju tämligen goda åtminstone i början av den förre amerikanske presidenten George Bush och den förre ryske presidenten Vladimir Putins ämbetstider. Men i takt med USA:s problem i Irak, oenigheter om sanktioner mot Iran, självständighetsfrågan i Kosovo, Rysslands krig mot Georgien med mera, så försämrades de amerikansk-ryska förbindelserna avsevärt och det var läget när president Obama tog över makten för drygt en månad sen.

Men sedan vice president Joe Biden för en tid sedan sa att det var dags att trycka på nollställningsknappen i relationerna så har förhoppningarna ökat om förbättrade kontakter och ett ökat samarbete. Och mötet mellan utrikesministrarna Clinton och Lavrov i Genève ser alltså ut att åtminstone ha lagt en grund för detta. Men Hillary Clinton sa också att det är ett arbete som kommer ta tid.

President Barack Obama har tidigare sagt att han vill förhandla om ett nytt Start-avtal med Ryssland innan det gamla går ut i december i år. Genom avtalet, det första undertecknades 1991, har ländernas innehav av bland annat kärnvapenmissiler kunnat minskas.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".