Astra Zeneca misstänks för patentbluff

EU-kommissionen misstänker att läkemedelsföretaget Astra Zeneca har bluffat sej till förlängda patent på företagets storsäljare, magsårsmedicinen Losec. Enligt kommissionen kan Astra Zeneca ha ljugit för patentmyndigheterna i flera europeiska länder och därigenom stoppat konkurrenter.
EU-kommissionen misstänker att Astra Zeneca fört europeiska patentmyndigheter bakom ljuset på framför allt två punkter. Den första handlar om förlängt grundpatent för magsårsmedicinen Losec, ett så kallat tilläggsskydd som innebär att det ursprungliga patentskyddet kan förlängas med flera år. Oärlig redovisning Enligt EU-kommissionens utredning, som har pågått i tre och ett halvt år, har Astra Zeneca bluffat sig till ett förlängt skydd för Losec genom att inte ärligt redovisa när medicinen började säljas första gången. I vissa länder har Astra Zeneca också agerat så att parallellimport av billigare mediciner har stoppats, enligt kommissionens utredning. Uppgifter från räd Den här undersökningen inleddes i februari 2000, när kommissionens konkurrensenhet gjorde en räd på företaget och la beslag på olika papper och dokument. Flera av kommissionens påståenden grundar sig alltså på uppgifter som kommer från Astra Zeneca. Losec har varit en guldgruva för Astra Zeneca. Det är historiens mest sålda receptbelagda medicin, säger kommissionen. EU-kommissionens misstanke är alltså att Astra Zeneca velat förhindra eller försena konkurrerande, billigare mediciners inträde på marknaden.
Ingmarie Froman, Bryssel
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".