Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vatikanen dömer ut partnerskap

Publicerat torsdag 31 juli 2003 kl 16.41
Vatikanen publicerar på torsdagen ett dokument där påvens främste teologiske rådgivare dömer ut äktenskap mellan personer av samma kön som ett hot mot samhället. Enligt dokumentet är det kyrkans moraliska plikt att motarbeta lagstiftning som tillåter homosexuella att gifta sig.
Maria Hasselgren på Stockholms katolska stift tror inte att katolska kyrkan i Sverige kommer att starta en kampanj mot lagen om partnerskap. – Katolska kyrkan lägger sig egentligen inte i den civila lagstiftningen på det sättet. Man vill tala om för världen vad man anser är Guds vilja med hur människan ska leva för att ha en korrekt relation eller en bra relation till Gud, säger hon. Skydda traditionella familjen Påven Johannes Paulus den andre uppmanade redan i vintras kyrkan att arbeta mer aktivt för att skydda den traditionella familjen och äktenskapet som en helig institution mellan man och kvinna. Flera länder i Europa har legaliserat homosexuella äktenskap eller partnerskap, däribland Holland, Belgien, Sverige, Norge och Danmark. När också det katolskt dominerade Kroatien nyligen beslutade att ge homosexuella relationer samma lagliga status som heterosexuella reagerade Vatikanen starkt. Manar till strid I det dokument som publiceras på torsdagen manar Vatikanen till strid mot lagstiftning som tillåter giftermål mellan personer av samma kön. ”Äktenskapet är heligt, medan homosexualitet går emot naturlig moral och grundläggande värderingar i mänsklighetens gemensamma arv”, slår dokumentet fast. ”Inte diskriminering” Homosexuella ska skyddas mot orättvis behandling, men att neka dem rätten till giftermål är inte diskriminering, enligt Vatikanen. Vatikanen fördömer också förslag att låta homosexuella adoptera. Medan Vatikanen på onsdagen fick stöd av USA:s president George W. Bush, som sa att han vill se starkare lagstiftning till skydd för det heterosexuella äktenskapet, diskuterar just nu Högsta Domstolen i grannlandet Kanada ett förslag om att legalisera homosexuella partnerskap. Splittrar kyrkan Synen på homosexualitet har skapat en spricka i den katolska kyrkan. Majoriteten av anhängarna finns i Latinamerika, Afrika och Asien. Där har man reagerat på den allt mer liberala lagstiftningen och krävt att kyrkan i Europa och Nordamerika mer aktivt ska protestera mot den. Påven har manat till enighet inom kyrkan och Vatikanen vill med dagens dokument tydligt deklarera den katolska lärans inställning till homosexualitet. Given grundsanning Även om Maria Hasselgren på Stockholms katolska stift tror att många kommer att missuppfatta budskapet menar hon att det är viktigt att kyrkan ger vägledning i aktuella frågor. – Vi kommer säkert att vara kandidater för årets homofobpris och så där. Men det kan aldrig vara kyrkans uppgift att anpassa sig efter konjunkturen. Katolska kyrkans uppfattning är att det finns en för alla tider given grundsanning. Det är ju inget fel att vara homosexuell. Felet ligger i att leva ut handlingen.
Johan Schmidt
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".