Telia Sonera tjänar på mobiltelefonin

Telekomföretaget Telia Sonera presenterade på torsdagen en vinst före skatt på drygt 3 miljarder kronor, långt bättre än analytiker förväntat sig. En stor del av vinsten kommer från mobiltelefonin som företaget tjänar stora pengar på.
Telia Sonera kan se tillbaka på ett lönsamt kvartal och en stor del av det beror på mobiltelefonin. De stora investeringskostnaderna togs för länge sedan. Det gör att Telia Sonera enligt vissa analytikers uppskattningar tar in 30 kronor på varje hundralapp mobilkunderna ringer för i ren vinst före skatt. Dyra investeringar Men enligt Telia Soneras vd Anders Igel behöver man i dag ha en god lönsamhet för att bekosta framtida dyra investeringar, bland annat i den nya mobilstandarden 3G. – Det är ju dyrt att driva ett mobilnät. Vi har stora investeringar framför oss och man måste ha en lönsamhetsnivå för att klara av det. Det är ganska tungt att driva en hel infrastruktur, säger han. Halva marknaden Telia Sonera, som har ungefär hälften av den svenska mobiltelefonimarknaden, fick 16 000 nya mobilkunder under årets andra kvartal. Trenden är att allt fler väljer kontantkort i stället för mobilabonnemang. Detta gör att man ringer mindre. I stället skickar Telia Soneras mobilkunder allt fler SMS. Nu skickar varje abonnent i snitt 16 SMS i månaden, jämfört med 11 stycken för ett år sedan. Tappar marknadsandelar Men antalet nya kunder är inte tillräckligt. Telia tappar marknadsandelar inom mobiltelefonin. Enligt Anders Igel ska man nu satsa mer på marknadsföring, för att ta tillbaka de marknadsandelar man förlorat till konkurrenter som Tele2 och Vodafone. – Det handlar helt enkelt om att vara bättre än våra konkurrenter i allt det vi gör. Vi måste ha en bättre service, vi måste ha bättre produkter, vi måste ha attraktiva priser. Alltihop måste vara tillräckligt bra och det finns inga genvägar till det, säger Anders Igel.
Caroline Kiepels
Telia Soneras aktie har påverkats negativt av rapporten och kostade på eftermiddagen 33,20, en nedgång på 2,3 procent.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".