Nye partisekreteraren med ordförande Sahlin.

Baylan: Sahlins opinionsras självförvållat

Socialdemokraternas nye partisekreterare Ibrahim Baylan anser att Mona Sahlins hantering av eventuellt samarbete med Vänsterpartiet i höstas har skadat väljarnas förtroende för Sahlin som kommande statsministerkandidat. Det sa Baylan i Ekots lördagsintervju.

– Jag tror helt klart att det har påverkat.

Varför tror du det?

– Därför att det blev väldigt stor diskussion om huruvida Vänsterpartiet och Miljöpartiet skulle vara med och Mona Sahlin var ju den första att erkänna att det kanske gick för fort där och Vänsterpartiet skulle få ytterligare en chans att få komma med i samarbetet. Början kunde ha varit mycket bättre än den blev, säger Ibrahim Baylan.

Opinionsgapet mellan oppositionspartierna och regeringen har krympt det senaste halvåret. Men när det gäller det personliga förtroendet för de båda statsministerkandidaterna är sinnesförändringen bland väljarna än mer dramatisk.

Enligt opinionsinstitutet Synovate tror bara en dryg femtedel av väljarna att Sahlin skulle vara en bättre statsminister och i Sifo har hon tappat 26 procentenheter på bara ett år.

Att förtroendet för Mona Sahlin är betydligt mindre än förtroendet för Socialdemokratiska partiet beror enligt den nye partisekreteraren Ibrahim Baylan inte bara på hennes misstag i bildandet av den rödgröna oppositionen. I kristider tyr sig väljarna enligt Baylan först till den sittande statsministern.

Samtidigt vill han tona ned betydelsen av partiledarens personliga popularitet och tar valet 2006 som exempel.

– Fredrik Reinfeldt hade aldrig bättre siffror än Göran Persson när det gäller jobbet som statsminister under hela den där perioden. Likväl vann man valet och Fredrik Reinfeldt blev statsminister.

Tomas Ramberg
tomas.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".