Alice Babs hedras med medalj

Regeringen beslutade på torsdagen att förtjänstmedaljen Illis Quorum i år delas ut till sångerskan Alice Babs Sjöblom, en mångsidig artist som fortfarande är i full gång trots hög ålder.
Sving it magistern kommer väl alltid att vara förknippad med Alice Babs, som nu hedras av regeringen med en förtjänstmedalj. – Den heter Illis Quorum och det är en förtjänstmedalj som vi från regeringen delar ut till exempelvis folk inom svenskt kulturliv eller andra delar av samhällslivet som har gjort stora insatser som vi tycker är värda särskild uppmärksamhet, säger kulturminister Marita Ulvskog. Det är en ytterst folkkär artist som får medaljen. Genom åren har hon tagit sig an många olika stilar och hon har aldrig slutat stå på scen. – Hon har en fantastisk karriär, hon har betytt väldigt mycket för jazzen, för bluesen, för barnvisan, för den kyrkliga konsertmusiken och hon är fortfarande aktiv. Hon fyller alltså 80 år i början av nästa år och vi funderade på om vi skulle vänta till dess, men hon är hemma på somrarna och då tyckte vi att det passade bra att ge henne denna medalj.
Lena Pettersson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".