Inget åtal om sexköp mot polischef

Det blir inget åtal mot den höge polischef i Skåne som misstänktes för att ha köpt sexuella tjänster för några veckor sedan. Efter förhör och utredning anser inte överåklagare Sven Erik Alhem i Malmö att polischefen begått något brott och har därför beslutat att lägga ner förundersökningen.
– Den ganska gedigna utredningsinsats som är genomförd har gett vid handen att det inte längre finns anledning att anta att brott mot sexköpslagen har ägt rum, säger han. Påträffades med okänd kvinna Den 10 juli i år påträffade en polispatrull polischefen i baksätet på tjänstebilen tillsammans med en då okänd kvinna på en gata i Malmö Polischefen i fråga hävdar att han inte begått något brott och säger att för honom var det väntat att förundersökningen skulle läggas ner. Kvinnan var nära bekant I ett pressmeddelande från Skånepolisen skriver man idag att personen som befann sig i bilen var en nära bekant till polischefen. Sven-Erik Alhem säger att utredningen visat att den tidigare misstänkta polischefen inte begått något brott. Samtidigt är förundersökningen till stora delar sekretessbelagd med hänsyn till de inblandade Sekretess kan väcka spekulationer På fredag kommer överåklagaren att avgöra vilka delar av förundersökningen som även fortsättningsvis kommer att vara sekretessbelagda, även om sekretessen innebär att det kan väcka spekulationer om att polis och åklagare håller varandra om ryggen. – Jo den risken finns naturligtvis men så mycket är klart att det också finns ett starkt skäl för att inte lämna ut uppgifter som kan vara till men för personer som är inblandade i en utredning. De skälen väger ganska tungt.
Anna Hanspers, Ekot i Malmö
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".