Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tobaksbolagen satsar på kvinnor i tredje världen

Antalet personer som dör av rökning minskar i Sverige men fortfarande dör 6 000 svenskar varje år i sjukdomar som orsakats av rökning.
Men utomlands ökar istället rökningen på många håll något som en världskonferens om tobak ska diskutera i helgen. Från Sverige kommer Margaretha Haglund, Folkhälsoinstitutets tobaksexpert och hon ser med oro på hur cigarettillverkarna nu satsar på kvinnor i tredje världen. – Tobaksindustrin har en potentiell marknad i Asien på en miljard kvinnor så man gör vad man kan där så länge som regeringen inte haft kraft att förbjuda tobaksreklam. Röksjukdomar kommer att fördubblas Utvecklingsländerna är den nya marknaden och de som väntas stå för den största ökningen av rökare inom de närmaste 20 åren, enligt Världshälsoorganisationen, WHO. WHO räknar med att antalet dödsfall i rökrelaterade sjukdomar under den perioden totalt kommer att stiga från fem till tio miljoner. Rökningen minskar i Sverige Men i Sverige verkar rökning som Margareta Haglund säger, vara ute. De senaste 20 åren har andelen rökare minskat från ungefär 33 till 19 procent här. Både attityder och tobakslagstiftning har skärpts och cigarettpriserna har stigit. Färre börjar och fler slutar och en av dem som slutat är Lena Strauss. – Jag väntade barn i sista månaden och då tänkte jag att det här ska inte mitt lilla barn behöva stå ut med, säger Lena Strauss. Varför rökte du från början då? – Det var tufft. Det var gott, en god kompis, säger Lena Strauss. Finns mer att göra även i Sverige Men trots att rökarna blir färre är rökning den största hälsorisken som går att förebygga i Sverige och det finns mer att göra. Sverige är ett av de 50 länder som skrivit på WHO:s konvention om tobak. Den kräver begränsning av tobaksreklam, rökförbud i offentliga lokaler och informationskampanjer och att fler ska skriva på och verkligen följa konventionen är det viktigaste målet under konferensen i Helsingfors. För Sveriges del, handlar det främst om att satsa mer på information, säger Margareta Haglund. – Staten satsar men kommuner och landsting de har i princip inte råd att satsa på det här. När man jobbar med rökning så tar det 15-20 år innan man ser resultatet av det här tålamodsprövande arbetet och då får det stå tillbaka för annat, säger Margareta Haglund.
Anna Dahlqvist
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".