ABB ett steg närmare en uppgörelse

ABB kom på torsdagen ännu ett steg närmare en uppgörelse om asbestskadestånden i USA. Uppgörelsen godkändes på torsdagen i en domstol i New Jersey men eftersom domen förmodligen kommer att överklagas så är hotet om skadeståndskrav som drar ABB i konkurs inte undanröjt.
Det går undan och det går ABB:s väg just nu vad gäller frågan om att få träffa en uppgörelse med de över 100 000 som kräver skadestånd för att de blivit utsatta för asbest när de kommit i kontakt med de industri-pannor som varit isolerade med asbest som ABB:s dotterbolag Combustion Engineering tillverkade fram till sjuttiotalet. Domaren godkände uppgörelsen På torsdagen kom uppgörelsen som skulle ge dem som kräver pengar omkring 10 miljarder kronor att dela på upp i domstol i delstaten New Jersey och efter en snabb förhandling så godkände domaren hela överenskommelsen. Just nu hänger ABB:s framtid på att företaget får ingå en sådan uppgörelse. Men tyvärr är det för tidigt att ropa hej. Det är nämligen högst sannolikt att domstolsbeslutet kommer att överklagas. Försäkringsbolagen kan tänkas överklaga Men vem är det då som är missnöjd? Jo, det som är det fiffiga med ABB:s förslag till uppgörelse för ABB:s del att den en gång för alla sätter ett tak för asbestskadestånden. Så att även de som blir sjuka i framtiden och anser sig drabbade av det här företagets produkter måste vända sig till samma fond, pengarna ska alltså också räcka till dem som får cancer om 20 år. Det är något som flera försäkrings- och skadeståndsjurister inte gillar. Om 20 år kommer pengarna att vara slut och då finns det inget kvar till dem som verkligen behöver dem då, orättvist värre. Därför kommer de med största sannolikhet att överklaga och därför är ABB inte på den säkra sidan ännu. Inga nya lån före uppgörelse Om och när en prövning i högre instans blir av kan det, även om ABB får rätt igen, vara för sent för att rädda ABB. Om det drar ut på tiden för länge så tar pengarna slut hos ABB och ABB får inga nya lån förrän överenskommelsen om asbest är klappad och klar.
Stefan Winiger, New York
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".