Nyamko Sabuni i talarstolen.

FP-mötet: Könsrättvisa allas ansvar

På Folkpartiets riksmöte i Linköping blev reaktionerna blandade på riksdagens analys av hur budgetpengar kommer män och kvinnor tillgodo. Men många ansåg att det fordras hårt arbete för att genusrättvisa ska kunna uppnås. 

– Ojämställdheten i samhället är inte skapad av regeringen. Under de tolv år som Miljöpartiet var med och la fram budgetar lyckades de inte bättre än den här regeringen. Vad vi har gjort är att genom jobbavdraget och framför allt sänkta trösklar in till arbetsmarknaden se till att fler kvinnor jobbar. Deras disponibla inkomst har därmed ökat. Det är ju något som inte Miljöpartiet och samarbetspartierna lyckades med, säger jämställdhetsminister Nyamko Sabuni, som anser att svenska regeringar i alla tider ska vara med och dela på ansvaret.

Johan Pehrson är gruppledare i riksdagen för Folkpartiet.

– Man får väl vara noga med att säga att man inte lyckas tillräckligt bra, för jag tycker målet ska vara 50-50. Men det är väl klart, att når man 60-40 och vi vet att det fortfarande finns de inte minst inkomstskillnader mellan män och kvinnor så tycker jag att det är hyggligt bra träffbild och vi har ju valt att fokusera just på låga och medelstora inkomster, säger Johan Pehrson.

EU-minister Cecilia Malmström säger att undersökningens resultat bör analyseras noga och att problemet är svårt att lösa.

– Vi har ju den modell som vi har i Sverige i dag med lönesättningar och där många kvinnor fortfarande är i låginkomstyrken och män tjänar mer. Och det tar tid att förändra det, så det är väldigt svårt att rikta, inte könsbestämma skattesänkningar naturligtvis, utan vi får jobba strukturellt och långsiktigt med att försöka se till att de kvinnor som ofta är i många låginkomstyrken successivt får upp sin lön. Men det är ju inte regeringen som lagstiftar om löner och så ska det inte vara heller, säger Cecilia Malmström.

En som inte tvekar att lägga en del av ansvaret för de ekonomiska orättvisorna på det egna partiet är en folkpartist som faktiskt inte sitter i riksdagen. Marit Paulsen kandiderar till Europaparlamentet. För henne är det en självklarhet att mer måste satsas på de stora, kvinnodominerade yrkena inom vård, omsorg och utbildning. Och där har hon en idé, där, enligt henne, partiledare Jan Björklund har misslyckats.

– Att han inte har lyckats återförstatliga skolan och få upp lärarnas löner. Hans departement sysslar ju med skolan. Men skolan är ju kommunal och alla dessa kvinnoyrken är ju kommunala och landstingskommunala.

Så det vill du att han ska göra?

– Ja, jag vill att han ska återförstatliga skolan, säger Marit Paulsen.

Ci Holmgren
ci.holmgren@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".