Inga nya, mindre kvoter för Opec

Oljekartellen Opec kommer inte att minska sina kvoter och producera mindre olja som befarat, det står klart efter ett extrainsatt Opecmöte i Wien. Anledningen är att Irak inte kommit igång ordentligt med sin oljeproduktion efter kriget ännu.
Vi kommer att fortsätta producera lika mycket olja som tidigare, var budskapet från oljekartellen Opec, efter torsdagens möte som var extrainsatt för att diskutera Iraks oljeproduktion. Oro för prissänkning Inom Opec har man nämligen varit orolig för att Irak, nu när kriget väl är över, skulle översvämma världsmarknaden med olja för att snabbt få in pengar till återuppbyggandet av landet. Något som skulle sänka priset på råolja. Men så har det alltså inte blivit. Iraks oljefält och pipelines är i alldeles för dåligt skick efter krigsskador, sabotage och plundring. Dessutom har de underhållits alldeles för dåligt under 1990-talets sanktioner. Fick inte exportera olja Irak fick inte exportera olja alls efter det första Gulf-kriget, först i samband med FN:s olja för mat-program, fick man lov att ta upp en viss mängd för att betala för mat och mediciner. Före kriget inleddes i mars producerade Irak närmare tre miljoner fat olja per dag, nu klarar man bara av en dryg tredjedel. Det är idag oerhört svårt att säga i exakt hur dåligt skick Iraks oljeindustri är. Opecs ordförande Abdullah Al Attiyah kommer därför att åka till Irak nästa månad, i god tid före Opecs nästa möte den 24 september, för att bilda sig en uppfattning om hur lång tid det kommer att ta för Irak att producera större mängder olja och hur det kommer att påverka oljepriset.
Therese Larsson, Berlin
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".