Telia Soneras vd spår tillväxt hos teleoperatörer

Även om Telia Soneras aktiekurs föll igår efter man presenterat sin kvartalsrapport, så har bolagets aktie ändå totalt hittills i år stigit med drygt 3 procent. Och den svensk-finska teleoperatören är inte ensam om att ha haft en positiv utveckling på börsen sedan årsskiftet. Flera av de stora telebolagen i Europa har också fått se sina aktier stiga kraftigt i värde. Men besparingarna inom telekomsektorn är inte över, det säger Bengt Mölleryd, analytiker på Evli Bank i Stockholm.
De värsta åren med nedskärningar och nedskruvade ambitioner vad det gäller ny teknik verkar ligga bakom de europeiska telekomoperatörerna. Efter att förra året ha tvingats skriva ner värdet på investeringar med 10-tals miljarder kronor visade till exempel Telia Sonera i går ett positivt resultat på drygt 3 miljarder kronor före skatt för det andra kvartalet. Telia Sonera, liksom ett stort antal av de europeiska teleoperatörerna, har tvingats arbeta hårt med att minska kostnaderna och krympa investeringarna i ny teknik. Och det är något som gett gensvar i aktiekurserna. Stockholmsbörsens operatörindex har på ett år ökat med ungefär 30 procent och även europeiska telejättar som Deutsche Telekom och France Telecom har senaste tiden stigit rejält på börsen. Men minskade investeringar och marknadsföringsinsatser gör också att tillväxten i bolagen på många håll har minskat. Och för att ändå öka lönsamheten kommer teleoperatörerna framöver att fortsätta att bland annat minska på personal för att på så vis öka vinsterna, enligt analytiker Bengt Mölleryd på Evli Bank. Telia Soneras vd Anders Igel tror ändå att tillväxten på sikt kommer att öka bland operatörerna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".