Militärövning retar Nordkorea.

Nordkorea stänger sin gräns

Konflikten på Koreahalvön trappades upp i dag när Nordkorea stängde sin gräns mot Sydkorea. Omkring 80 sydkoreaner hindras från att återvända hem.

Medan Sydkorea och USA börjar en gemensam årlig militär- övning försöker Nordkorea att öka pressen på grannlandet genom att hota med att sätta sin armé i stridsberedskap.

I år har den gemensamma militärövningen med sydkoreanska och allierade amerikanska trupper nära Nordkoreas gräns lett till starka fördömanden från Nordkorea, som redan varnat för att sydkoreanska passagerarplan bör akta sig för att komma nära nordkoreanskt luftrum.

Nordkorea säger sig förbereda uppskjutning av en ny långdistansmissil som i teorin skulle kunna nå amerikanska Alaska. Om uppskjutningen hindras kommer Nordkorea att se det som en krigsförklaring, varnade militären på den statliga nordkoreanska televisonen.

Det isolerade Nordkorea är beroende av utländskt bistånd av livsmedel och bränsle, främst från Sydkorea och Kina. Landet har i uttalanden blivit allt mer aggressiva sedan grannlandet Sydkorea valde en ny president som kräver politisk förändring i Nordkorea för att skicka bistånd.

USA:s nya sändebud Stephen Bosworth befinner sig nu i Sydkorea för att diskutera hur man ska försöka få igång nedrustningssamtalen med Nordkorea igen. De färska hoten kan ses som en hälsning till Obamas regering att lyssna mer till Nordkoreas krav.

Hittills har Nordkoreas hot om krig inte påverkat den sydkoreanska börsen i Seoul negativt - ett bevis på att sydkoreanerna vant sig vid nordkoreanska utspel av den här sorten.

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".