Brist på svenskt nötkött

Det har blivit svårt att få tag på svenskt nötkött i butikerna. Så svårt att slakterierna nu försöker locka med mer betalt till de bönder som lämnar sina djur till slakt tidigare än planerat. För konsumenterna vill ha just svenskt kött.
Bristen på nötkött är större än vi räknat med, säger Lennart Nilsson som är inköpschef på Swedish Meats. – Vi har ju en fortsatt positiv konsumtionsutveckling på nötkött. Första halvåret räknar vi med att konsumtionen har ökat med ett par procent. Däremot har slakten av nötkött, hittills i år, minskat med fem, sex procent. Det är något mer än vad vi hade räknat med. Samtidigt som vi äter alltmer nötkött blir bristen på svenskt nötkött allt större. Främsta orsaken är att antalet mjölkkor, som utgör huvuddelen av slaktbeståndet, blivit färre. Swedish Meats räknar med fortsatt minskning de kommande åren. Swedish Meats har redan beslutat att lägga ner grisslakten i Linköping i september och 80 tjänster försvinner. Men det kanske inte stannar vid det. Swedish Meats håller just nu på med en översyn som blir klar i höst. Men att svenskt nötkött i framtiden blir en dyr lyxvara i butiken tror inte Lennart Nilsson, men säger att det är avgörande hur jordbrukspolitiken utformas. – Det som är viktigt är att reglerna utformas så att det ges incitament för att ha en så stor svensk nötköttsproduktion som möjligt. Efterfrågan finns och det är också positivt för att kunna ha ett öppet landskap att ha så många djur som möjligt betande i naturen, säger Lennart Nilsson som är inköpschef på Swedish Meats.
Anna Momcilovic, SR Östergötland
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".