Miljonprojektet måste renoveras

Mer än 1 miljon 1960- och 70-talslägenheter måste renoveras de närmaste 20 åren. Det säger Boverket i en rapport till regeringen. Renoveringen kommer totalt att kosta mellan 6 och 8 miljarder, tror Boverket som föreslår ändrade skatteregler för att klara saneringen.
Ändå blir det nog hyreshöjningar för de boende, tror Martin Hedenmo, analyschef på Boverket. – Det är ju svårt att undvika att det blir det i framtiden, med tanke på de insatser som behöver göras. Men vitsen med förslaget är att hålla nere just de här utgifterna, säger Martin Hedenmo. Rör miljonprojektet Det handlar om det största bostadssaneringsprojektet i Sverige någonsin. Det rör främst de mer än 1 miljon bostäder som uppfördes åren 1965 till -75, i det så kallade miljonprogrammet. Det kommer totalt att kosta mellan 6 och 8 miljarder kronor att sanera de här husen, tror Martin Hedenmo. Statens andel av detta kan bli omkring 2 miljarder. Miljonprogrammets hus har nu blivit så gamla att många saker behöver åtgärdas. Det handlar om byten av avloppsstammar, nya el-ledningar och ventilationssystem, men även fönster, balkonger och fasader behöver renoveras. Ändrade skatteregler Boverket föreslår ändrade skatteregler för bostadsföretagen för att hjälpa till med finansieringen. Detta så att bostadsbolagen kan få sätta undan vinstmedel till underhållsfonder. Bostadsminister Lars-Erik Lövden säger att detta är ett förslag som han ska beakta, om det behövs ett nytt regelverk för att underlätta bostadsunderhållet. Det är bråttom att komma igång med renoveringarna, anser Boverket. Underhållet har varit eftersatt under tio års tid, framför allt bland flerbostadshusen. Nu behöver 65 000 lägenheter saneras per år. Husen förfaller inte, men det handlar ofta om reparationer som skulle ha gjorts tidigare, menar Boverket. Vill bygga hissar I dag finns 320 000 lägenheter i trevåningshus utan hiss. Här vill Boverket att det byggs hissar. Det handlar om 75 000 trappuppgångar, och då handlar det inte bara om renovering utan om en standardhöjning, erkänner Martin Hedenmo. – Det är en standardhöjning, men vi tycker också att det är väldigt viktigt att peka på det här behovet i det här sammanhanget. Det hjälper inte hur mycket vi underhåller husen om det ändå i någon mening är fel hus. Hus måste naturligt moderniseras för att fortsätta vara attraktiva. Då är det väldigt viktigt att staten går in just där och skapar ett utrymme för fastighetsägarna att underhålla dem, säger Martin Hedenmo, analyschef på Boverket.
Lars-Erik Backman
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".