Skarp kritik mot Berlusconi i The Economist

Den ansedda brittiska tidskriften The Economist riktar i dag en ordentlig salva mot Italiens premiärminister, i form av ett öppet brev till Silvio Berslusconi. Han uppmanas att svara på frågor om den långa raden av korruptionsanklagelser som han har varit föremål för under årens lopp.

”Käre Herr Berslusconi . Jag skriver till er för att ställa frågor som allmänheten har rätt att få svar på, nu när de inte längre kan ställas i domstol.” Så börjar det öppna brevet från chefredaktören för The Economist , som syftar på den skräddarsydda lagen som gav premiärministern rättslig immunitet och som gjorde att en pågående korruptionsrättegång mot Berlusconi fick avbrytas . Tidningen höjer insatsen The Economist höjer nu insatsen, trots att Berlusconi redan har stämt tidningen för förtal efter en artikel inför det italienska valet för ett par år sedan. Då var rubriken: ”Varför Silvio Berlusconi är olämplig att leda Italien.” Kräver offentlig förklaring Sedan dess har tidningen också slagit fast att Italiens premiärminister inte heller är lämplig att leda Europa. Nu trappas kampanjen upp och det öppna brevet till Kanslihuset i Rom åtföljs av en dossier över alla de brott som Berlusconi har utpekats för. Åtföljt en uppmaning till Berlusconi att själv offentligt förklara sig. Berlusconi väcker oro Samtidigt hävdar den ansedda tidskriften, utan omsvep, att Italiens premiärminister använder politiken för att främja sina egna affärsintressen. The Economist menar att fallet Berlusconi väcker oro, eftersom det är det mest extrema exemplet i Europa på att en kapitalist missbrukar den demokrati där han lever och verkar. Silvio Berlusconi låter hälsa att han inte har tid att läsa The Economist utan överlåter den saken åt sina advokater. Men han tror, säger han, att angreppet beror på att Italien väcker avundsjuka genom landets nära förbindelser med USA , Ryssland och Israel .

Titti Nylander
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".