Framsteg i tvisten om Västsahara

På torsdagen skedde viktiga framsteg i den segdragna konflikten om Västsahara, då FN:s säkerhetsråd lyckades nå enighet om att ställa sig bakom det förslag till lösning som debatterats i över tio år.
Västsahara ska inom ett år få ett eget regionalt parlament och inom fem år ska en folkomröstning hållas som avgör om området ska bli självständigt eller integreras med Marocko. Den nya FN-resolutionen innehåller i princip samma förslag som presenterades redan för tio år sedan. Efter starka påtryckningar på de båda stridande parterna och deras allierade kan nu fredsprocessen ta ett steg vidare. Inga direkta krav Resolutionen innehåller inte några krav utan rekommenderar bara parterna att samarbeta med FN. Men det internationella samfundets tålamod är på upphällningen och trycket är nu mycket hårt på Marocko och befrielserörelsen Polisario att acceptera uppgörelsen. Västsahara, ett ökenområde på Nordafrikas västkust innanför Kanarieöarna, ockuperades av Marocko sedan den spanska kolonialmakten dragit sig tillbaka 1975. Befrielserörelsen Polisario inledde omedelbart ett krig mot Marocko med krav på självständighet. Stora folkomflyttningar Under kriget flydde tiotusentals människor som bodde i Västsahara till läger i Algeriet, samtidigt som Marocko flyttade folk till det ockuperade området. Frågan om vem som ska räknas som rättmätig invånare och därmed ha rätt att vara med och rösta har varit stötestenen i förhandlingarna. FN avgör Enligt resolutionen är det FN som slutligen avgör vilka som kommer med på röstlistorna. Både Polisario och Marocko har dock flera gånger tidigare hoppat av förhandlingarna efter bråk om vilka som ska få delta i folkomröstningen.
Johan Schmidt
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".