Lyabäckens öring ska räddas med hägerjakt

Banverket kommer troligen att ansöka om skyddsjakt på häger i och kring en del av Lyabäcken på Hallandsåsen, för att rädda fiskarna i bäcken. En stor del av öringbeståndet slogs ut efter utsläppet av cement och lera i förra veckan och hägrarna håller nu på att äta upp alla de öringar som återstår i de friska delarna av bäcken.
Sedan stora delar av det unika öringbeståndet slogs ut vid utsläppet i Lyabäcken i förra veckan så har såväl mink som häger börjat gå hårt åt de återstående öringarna i den friska delen av bäcken. Förutom minkfällor så har en gaskanon, som skrämmer bort hägrarna, använts sedan en knapp vecka tillbaka. Trots det så bedömer de boende kring bäcken och Banverket att hägrarna är ett sådant hot mot öringstammen, att man nu överväger att ansöka hos länsstyrelsen om att få skjuta några av dem. Kalle Holmström är ekolog och jobbar som expert åt Banverket. – Det är både mink och häger som man vill försöka begränsa så att färre öringar äts upp. De öringar som finns kvar ska få fortleva och fungera som en stam för återetableringen nedströms. När bäcken nedströms från utsläppsplatsen frisknar till så ska dem kunna simma ned och återetablera sig och skapa en stam här på sikt.
Roger Bengtsson, SR Kristianstad
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".