Irakkriget sliter på familjer i USA

Kriget i Irak har kraftigt tärt på USA:s militära resurser. Den vanliga yrkesarmén har inte räckt till och en stor mängd reservister har blivit inkallade till tjänstgöring. Reservarna har ryckts direkt från sina vanliga arbeten och lugna familjeliv och kastats in i kriget. Det har skapat stora problem för många.
Vi kunde aldrig tänka oss att vi skulle hamna i en sådan här situation, men det är bara att acceptera. Det säger Tamara Medeiros, vars man Jack är stationerad vid Bagdads flygfält sedan början av maj. Hemma arbetar han som lastbilschaufför och han har varit reservare, ett slags hemvärnare. En helg i månaden och två veckor om året har han varit inne på militärövningar. I nästan 20 år höll han på. Att reservisterna skulle in i krig var det ingen som kunde tänka sig, men så kom 11 september och Jack blev inkallad, fast i USA. Skickad till Irak I mars i år blev Jack inkallad igen och den här gången blev han efter ett tag skickad till Irak. Enligt tjänstgöringsordern ska Jack vara borta ett år, tills i slutet på februari, men Tamara hoppas att han kan komma hem tidigare. De första trupperna börjar skickas hem och jag hoppas att han kommer att bli avlöst tidigare än planerat, säger Tamara. Att trupperna inte skickas hem snabbare har på många håll utlöst ovanliga offentliga protester från soldaters hustrur. Tamara tar det mer stoiskt. Hon hoppas på ett snabbt återvändande men gör sig inga illusioner. Livet går vidare I det gråvita huset på de böljande kullarna i norra Maryland flyter livet vidare utan Jack. Tamara har fullt upp med de fyra barnen, varav en kull trillingar, och en enorm, busig svart hund som äter upp barnens popcorn. Rent ekonomiskt klarar de sig. Jack får lika mycket från armén som från sitt vanliga jobb, men Tamara har tvingats skära ner på sitt arbete. Det svåra är längtan och oron över hur han har det i Irak. Den kontakt de har är glesa telefonsamtal och brev. Drömmer om pappa När pappa kommer hem ska vi gå på amerikansk fotboll. Det gjorde vi förra gången han kom hem, hoppas åttaåriga Emelie. Också Tamara vet vad hon vill ska ske när Jack kommer hem. När Jack kommer hem från Irak ska han sluta som reservare, så att han inte blir skickad till något krig igen, säger Tamara Medeiros.
Sten Sjöström, Westminster, Maryland
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".