Mindre statligt ägande i France Télécom

Igår beslöt Frankrikes regering att reformera telekomjätten France Télécom. Franska staten är fortfarande majoritetsägare i France Telecom, men bolagsordningen ska nu göras om med syftet att minska det statliga ägandet. Det här är en politiskt mycket känslig fråga, men den franska regeringen behöver pengar.
Franska staten äger idag 58,9 procent av France Télécom, och regeringens beslut att ändra företagets statuter är egentligen bara en senkommen anpassning till EU-direktiv, och för att öppna den franska marknaden för konkurrenter. Finansministeriet och France Telecoms ledning tassar försiktigt runt frågan om företagets framtid, men för dom sex största franska fackföreningarna så är det här upptakten till en privatisering av France Telecom. I ett gemensamt uttalande protesterar fackföreningarna, och säger att France Telecom inte får bli ett "byte för privata intressen", och den största fackföreningen CGT har uppmanat till motaktioner så fort semestrarna är slut. France Telecoms framtid är en politiskt laddad fråga, men regeringen har inte så många alternativ att välja på om den vill genomföra sina viktigaste vallöften, och man har tidigare beslutat att skjuta på diskussionen om energijätten EDF:s framtid till slutet av året. Premiärminister Jean-Pierre Raffarin är klämd mellan president Jacques Chiracs frikostiga löften under förra årets valrörelse och ett gapande budgetunderskott, som för tredje året i följd väntas överskrida stabilitetspaktens gräns på 3 procent. I veckan sålde regeringen ut 8,5 procent av sin andel i bilföretaget Renault. Det gav 1,3 miljarder euro, men det förslår inte långt - regeringen har räknat med att i år få in 8 miljarder euro på utförsäljning. Ingmarie Froman, Bryssel
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".