Kris i krisen drabbar fattiga länder

De fattiga länderna riskerar att drabbas värst då världsekonomin krymper. Det sägs i en ny rapport från Världsbanken, som också varnar för sociala och politiska oroligheter. 

För stora delar av utvecklingsansträngningarna, att minska fattigdom i världen, ge skolgång åt fler barn, att minska spädbarnsdödligheten och annat behjärtansvärt, vrids klockan tillbaka flera år då den finansiella tsunami drar över världen.

Det är i sammandrag innebörden av Världsbankens senaste analys inför G 20-ländernas finansministermöte till helgen - en återspegling av en växande global oro att det blir de fattigaste länderna som drabbas mest då världsekonomin går mot sin värsta djupdykning sedan andra världskriget.

På ett halvår är det en helomvändning från Världsbankens och den alltid överoptimistiska valutafondens föreställning att utvecklingsländerna skulle gå närmast oskadda genom finanskrisen till dagens insikt att mer än halverade råvarupriser, exploderande arbetslöshet - en halv miljon jobb bort på tre månader bara i Indien - och kollapsat penningflöde hem från världens alla gästarbetare drabbar de mest sårbara mest och därmed skapar en särskild kris inom krisen.

Världsbanken hoppas få gensvar från G 20-gruppen om en ny fond för de nu mest sårbara länderna, annars hotar kanske, säger den, ”sociala och politiska oroligheter”.

Den okända faktorn är hur mycket som blir kvar att hjälpa den fattiga världen med när den rika världens politiker och medborgare kanske bestämt att välgörenhet börjar hemma.

Bengt Therner
bengt.therner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".