Tydligare riktlinjer för vård av svårt sjuka

Socialminister Göran Hägglund kan tänka sig att förtydliga de riktlinjer som finns för vård av svårt sjuka vid livets slut, om fallet med den dråpmisstänkta läkaren leder till osäkerhet i läkarkåren.

– Man har ett regelverk som känns tryggt och bra, skulle det vara att situationen efter det här rättsfallet kommer i ett annat läge, så måste vi naturligtvist titta på det. Är det så att det finns ett önskemål om att få en bättre vägledning om hur man hanterar de här frågorna, då sak vi ordna det, säger Göran Hägglund.

Socialdemokraten Ylva Johansson, vice ordförande i riksdagens socialutskott, tycker att det redan nu är klart att det behövs nya och tydligare råd för att lugna läkare som tvingas fatta beslut om att avbryta den livsuppehållande vård och samtidigt ge smärtlindrande medel.

– Om läkare riskerar att bli häktade som dråp- eller mordmisstänkta när de följer vårdens praxis, då måste vi ta fram riktlinjer som gör att man inte riskerar detta. När läkare ska göra de här bedömningarna, då måste man räkna med att få professionens samlade bedömning i ryggen, säger Ylva Johansson.  

Enligt Ylva Johansson så är det acceptabelt att en döende patient som inte längre får livsuppehållande vård, får exempelvis morfin för att lindra smärtan, även om det förkortar livet med några timmar.

Göran Hägglund vill inte gå lika långt.

– Min ståndpunkt är att den smärtlindring som sätts in, i sig inte ska syfta till eller ska användas för att avsluta ett liv, utan de är genom att man avbryter den livsuppehållande behandlingen, annars övergår vi till någonting annat som mer liknar dödshjälp, säger socialministern.  

Mats Eriksson
mats.eriksson@.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".