Erste Bank har problem i öst. Foto: Ronald Zak/Scanpix.

Österrikes banker hotas av stora förluster

När går Österrike egentligen i konkurs, frågar sig veckomagasinet Profil, en av landets mer seriösa tidningar. Det är de österrikiska bankaffärerna i Central- och Östeuropa, som har blivit en belastning för landets ekonomi. 

– Det är någon sorts panik. Jag hoppas att regeringen får ihop det, och jag tror det kommer att vända, säger Lisanne Heller, lärarstudent på Wiens universitet.

Och kanske bestäms hennes framtida lön av hur krisen utvecklas i Österrike.

Bankerna i landet har gjort goda affärer i Öst- och Centraleuropa de senaste åren. Där har företag och privatpersoner byggt välstånd på kredit. Och österrikiska banker har lånat ut mer än andra, lika mycket som landets hela bruttonationalprodukt.

Men nu faller ekonomierna i Öst- och Centraleuropa snabbt. Valutorna tappar i värde. Och alla låntagarna får allt svårare att betala tillbaka sina krediter. För de österrikiska bankerna hotar stora förluster. Förluster som kanske staten till slut får ta över.

Rika Österrike har nu värderats ned på den internationella lånemarknaden, till samma nivå som länder med traditionellt ihåligare ekonomi, som Italien och Portugal.

Här i Österrike är många irriterade över den bild av landet som utländska medier ger. ”Tyska tidningar skriver illa om oss för att vi haft bättre ekonomi än dem”, är en teori som förs fram i den stora gratistidningen Österreich.

Även seriösa bedömare, som Peter Havlik på Wiens Institut för internationella ekonomijämförelser, tycker att farhågorna är överdrivna.

– De österrikiska bankerna är solida nog att klara också rätt stora förluster säger Peter Havlik.

Och hans institut spår fortsatt tillväxt i Öst- och Centraleuropa, med undantag för Baltikum, redan nästa år. Peter Havlik själv tror att österrikiska banker kommer att ha samma roll som de senaste åren.

Per Eurenius, Wien
per.eurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".