Osålda Fordbilar. David Zalubowski/Scanpix.
USA

Ford-anställda går med på försämringar

Anställda vid biltillverkaren Ford i USA har gått med på frysta löner och förändrade sjukvårdsavtal. Syftet är att spara pengar åt det krisdrabbade företaget. Och liknande besparingar väntas nu för de andra amerikanska bilföretagen.

Fords anställda accepterar frysta löner och förändrade avtal, det meddelar bilarbetarnas fackförbund United Auto Workers, UAW.

Överenskommelsen, som skrevs under igårkväll, innebär att Ford kan spara flera miljarder dollar, bland annat genom utblivna lönehöjningar, och genom minskade sjukvårdskostnader.

Ford ska fortsätta betala till den stiftelse som har hand om bilarbetarnas sjukvård, men enligt det nya avtalet får företaget rätt att betala med aktier, istället för kontanter, vilket innebär en besparing.

Facket går också med på att en del bonusar tas bort, och en viss minskning av den betalda semestern.

UAW:s ordförande Ron Gettelfinger säger i ett skriftligt pressmeddelande att facket gör allt man kan för att rädda bilindustrin och behålla tillverkningen i USA.

- Det krävs uppoffringar från alla inblandade, säger han.

Ford är den första av biltillverkarna som når ett nytt avtal med facket. Nu väntas de andra biljättarna General Motors och Chrysler följa efter.

Samtidigt skickade president Barack Obama igår representanter till Detroit för samtal med de krisdrabbade bilföretagen.

GM har redan meddelat att de 13 miljarder dollar man fått i nödlån av staten inte räcker. Ytterligare minst 22 miljarder dollar behövs.

Även Chrysler ber om mer pengar, ytterligare minst fem miljarder dollar.

I slutet av mars väntas besked från Obamas administration om finansieringen. Chrysler och GM säger i skriftliga uttalanden att de ser fram emot fortsatt dialog.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".