USA hävdar framsteg i vapenjakt

USA har skapat en ny organisation i Irak för att hitta förbjudna massförstörelsevapen. Chefen för denna hävdar att man nu gör ”klara framsteg” och att den amerikanska allmänheten bör förbereda sig på överraskande upptäckter.
Efter Bagdads fall var det armén som fick i uppdrag att leta rätt på de massförstörelsevapen som skulle finnas. Men de misslyckades grundligt och hela frågan blev mycket pinsam för Bush-administrationen. I stället gick uppdraget till underrättelseorganisationen CIA, som tillsatte en före detta vapeninspektör i FN, David Kay, för arbetet. Kan ta tid Kay är just nu i Washington och rapporterar om sitt arbete. Han säger att hans grupp gör ordentliga framsteg och att man har fått fram handfasta bevis, framför allt när det gäller biologiska vapen. Överraskande avslöjanden är att vänta, säger Kay, men han varnar också för att det kommer att ta tid innan gruppen kan lägga fram sina resultat. Det här är i linje med tongångarna från Bush-administrationen numera. Brända av de första svårigheterna att hitta några vapen uttrycker de sig nu försiktigare och talar helst om att hitta spår av massförstörelseprogram, inte så mycket om att konkret hitta massförstörelsevapen. Intressant information David Kay säger att hans grupp får information från irakiska forskare. Informationen har bland annat lett dem till en rad nya intressanta platser. Detta strider mot en rapport i tidningen Washington Post, där det sägs att de irakiska experterna håller fast vid att de förbjudna vapenprogrammen las på is 1998. Att USA nu tvingats vända sig till en före detta FN-inspektör är bara det ganska ironiskt. Före kriget var Bush-administrationen öppet hånfull mot vapeninspektörerna och sa att de inte klarade jobbet. Nu, när amerikanska armén misslyckats, är det en FN-man som ska reparera skadan.
Sten Sjöström, Washington
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".