Dalai lama på väg till ceremoni för 50-årsdagen i Dharamsala. Foto: Altaf Qadri/Scanpix.

50 år sedan Dalai lama lämnade Tibet

I Kinas tibetanska områden är läget spänt idag på 50-årsdagen av att Dalai lama flydde från Tibet till Indien, men hittills har det inte förekommit några större oroligheter. På årsdagen ifjol var det massiva protester, men de kinesiska säkerhetsstyrkorna har förstärkts och propagandan är intensiv.

För en tid sedan råkade jag läsa en notis på en vägg i en avlägsen liten by ända nere vid den burmesiska gränsen i Yunnanprovisen. Notisen lovade pengar till den som kunde tipsa om terrorister och tibetanska separatister.

Sedan upploppen förra året har kampen mot den tibetanska självständighetsrörelsen blivit ett viktigt uttryck för patriotism bland regeringstrogna över hela Kina, och idag, på den femtionde årsdagen efter den tibetanske ledaren Dalai lamas flykt till Indien, har många tidningar fördjupningsartiklar om hur Kina, som man uttrycker det, befriade Tibet och avskaffade slaveriet.

– Den största mänskliga rättigheten är rätten till ett bra liv, och alla Tibets invånare har det bra, mycket bättre nu än på den gamla feodaltiden, sade Tibetes hankinesiska partisekreterare Zhang Qìnglí i en statlig tv-intervju nyligen.

Den åldrande Dalai lama däremot hävdade däremot i ett tal från exilen i Dharamsala i Indien idag att Kinas styre stundtals varit ”ett helvete på jorden” för tibetaner. Han syftade på gripanden, tortyr och försvinnanden, och inte minst på den hårdare kontrollen som blev resultatet av förra årets demonstrationer och upplopp i tibetanska områden.

Fortfarande hävdar kinesiska regeringen att 22 personer dog i upploppen, varav en tibetan. Den tibetanska exilregeringen uppger däremot att minst 200 tibetaner dödades. Då som nu hindras utländska journalister från att resa i tibetanska områden.

På papperet är Tibet en självstyrande region i Kina, men styrs i praktiken av kommunistpartiet på alla nivåer. Kina satsar stora summor pengar för att driva på den ekonomiska utvecklingen i Tibet, och många kineser förstår inte varför tibetanerna inte visar större tacksamhet.

För de tibetaner som satsar på en karriär i Kina är det här en känslig tid. Så känslig att inte ens det främsta statliga forskningscentret om Tibet i Peking just nu vågar ge några intervjuer.

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlber@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".