Inga krav på sprinklers där människor låses in

Den vårdavdelning i Växjö där två personen omkom och flera skadades i en brand i natt saknade sprinklersystem, något som Räddningsverket är mycket kritisk mot.
Sprinklersystem kan saknas även i andra byggnader där männiksor låses in, på kriminalvårdsavdelningar och äldreboende där man vårdar senildementa patieter. Statens räddningsverk har påtalat saken i flera år utan att få gehör för sina krav. Brandsäkerheten är idag inte tillräckligt hög på den här typen av institutioner, det säger Björn Albinsson på Räddningsverket till ekot. På industrier och varuhus är det vanligt med sprinklersystem, ofta efter krav på försäkringsbolagen, för att minska egendomsskadorna. Däremot finns det inga lagligt bindande krav, ens på nybyggda fastigheter att installera sprinklersystem. Boverket planerar nu att skriva om minimikraven, men det kommer i så fall bara att gälla för nybyggnationer, och det är heller inget som säger att krav på sprinkelsystem kommer att bli verklighet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".