Personal visste inte var intagna fanns

Två unga kvinnor omkom och tre skadades svårt vid nattens brand på den psykiatriska kliniken vid S:t Sigfrids Sjukhus i Växjö. Byggnaden där branden startade saknade sprinklersystem och räddningsinsatsen försvårades också av att personalen inte var i byggnaden de intagna fanns.
– Givetvis hade vi troligen hittat dem snabbare annars. I vilken omfattning det hade påverkat skadeförloppet är omöjligt att säga i dag, säger insatsledare Christer Bengtsson. Vid 03.55 på fredagsmorgonen kom automatlarmet om en brand på den slutna rättspsykiatriska kliniken för kvinnor på S:t Sigfrids sjukhus i Växjö. Snabbt förlopp En av de intagna, en kvinna i 30-årsåldern, hade tänt eld på sina egna sängkläder. Branden fick enligt räddningstjänsten ett mycket snabbt förlopp, bland annat beroende på att ett fönster slogs sönder och att en dörr till det rum där det brann öppnades. Detta gjorde att elden fick syre och snabbt spred sig. Framför allt var det rökutvecklingen som blev mycket omfattande. Enligt de rökdykare som kom till platsen bara fyra minuter efter det att larmet gick var lokalen då helt fylld med rök ända ner till golvet och sikten var minimal. Sluten avdelning Att insatsen blev så svår beror mycket på att det var en sluten avdelning, anpassad för kvinnor som dömts till sluten psykiatrisk vård. Två unga kvinnor omkom, 17 och 18 år gamla. Dessutom skadades ytterligare tre kvinnor svårt. Många av fönsterrutorna har krossats. Men det finns också fönster som de intagna inte lyckades slå sönder, på grund av att de är gjorda av säkerhetsglas. – Läget var tämligen kaotiskt, med folk utanför som nyss hade kommit ut och uppgifter om att det fanns folk kvar därinne. Några bankade på fönstrena och ville ut men kom inte igenom det här glaset, säger Christer Bengtsson. Många mår dåligt Polisen rubricerar nattens händelse som mordbrand. Många av de som var med mår mycket dåligt. Sjukhusdirektören Talis Vasco beskriver läget bland de intagna som jobbigt. – De är chockade och allmänt oroliga och ångestfyllda, säger han. Flera vikarier Vid nattens brand fanns sju anställda närvarande. Flera av dem var sommarvikarier, men Talis Vasco menar att de fått den information som krävs för att klara av en brandsituation. – Jag förutsätter att de rutiner och de policys som gäller delges dem på ett så gediget sätt som möjligt. Det finns informationsmanualer och det finns regler för hur vikarier ska informeras, säger han. Dämpad stämning Även bland många Växjöbor är stämningen dämpad efter nattens händelse. – Det är ju fruktansvärt. Man blir ju lite chockad, säger en ung kvinna. När fick du höra det? – Det var tidigare i dag. En kompis som jobbar på lasarettet berättade det för mig. Jag hade inte läst det eller sett det någon annanstans, så då blev jag lite chockad. – Ja, det är ju otäckt såklart. Det är en väldigt svår situation. Man förstår att de kanske måste vara inlåsta men sedan blir det ju jättehemskt när det händer sådant, säger en annan kvinna. – Det är ju en stor tragedi för alla parter egentligen, säger en man.
David Svanberg

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".