FN sänder fredsstyrka till Liberia

Natten till lördag röstade FN:s säkerhetsråd för en fredsbevarande styrka till inbördeskrigets Liberia. De första soldaterna kommer redan på måndag, men ännu är det oklart hur mycket USA kommer att medverka.
Nu görs det förenade ansträngningar att få slut på våldet i Liberia. Medan delegationer från grannländerna är i huvudstaden Monrovia för att övertala Liberias president Charles Taylor att ta sitt förnuft till fånga och lämna landet, beslutade FN:s säkerhetsråd i natt att skicka en fredsbevarande styrka till landet. Ännu ingen fred att bevara Än så länge är fredsbevarande förstås en förskönande omskrivning. Det finns ingen fred att bevara i Liberia. Säkerhetsrådet sammanträdde under det att granaterna regnar över Monrovia och den humanitära situationen är allt mer desperat. På gång sedan ett par dagar Förutsättningarna för styrkan har funnits i några dagar redan. Nigeria är berett att skicka soldater som ska vara på plats redan på måndag och USA kan tänka sig att betala. Lite senare kommer också soldater från Ghana, Senegal och Mali. USA:s enegagemang ännu oklart Hur mycket USA ska delta i styrkan i övrigt är oklart än så länge. Det finns ett starkt internationellt tryck på att USA ska vara med. Bland annat har Liberias president sagt att han har som villkor för att han ska avgå att det kommer amerikanska soldater. En amerikansk marinstyrka är på väg och väntas till farvattnen utanför Liberia redan under helgen. USA tvekar Men än så länge har den amerikanska regeringen inte bestämt sig helt och hållet. USA tvekar i att engagera sig i ytterligare ett konfliktområde när de amerikanska soldaterna i dag nästan inte räcker till för att täcka truppbehovet i framför allt Irak. Gammalt groll till ytan I samband med Liberiaresolutionen gjorde sig också den gamla osten om USA:s motstånd mot den internationella krigsförbrytardomstolen påmint. För att tillfredställa USA så står det inskrivet i resolutionstexten att inget soldat i den fredsbevarande styrkan ska kunna dömas av en internationella krigsförbrytardomstolen, utan bara av sitt eget lands domstolar. Det fick Frankrike, Tyskland och Mexico att lägga ner sina röster i protest. Den fredsbevarande styrkan är en första utryckning som ska ersättas med en permanent FN-styrka redan den första oktober. Det kan bli svårt. För enligt flera FN-diplomater är det en alldeles för snäv tidsram för att organisera en permanent FN-styrka.
Stefan Winiger, New York
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".