Säkerhetshål bäddar för hackerattack

Dataexperter varnar för att hackare planerar en allvarlig attack som hotar miljoner datorer runt om i världen. Ett säkerhetshål har upptäckts i operativsystemet Windows och det kan utnyttjas av illvilliga hackare
Det säger Per Hellqvist som är säkerhetsspecialist på it-säkerhetsföretaget Symantec. – Vad som har hänt är att någon har skrivit ett litet program som kan utnyttja en sårbarhet som finns i Windows, med andra ord ett litet hackerverktyg som elakingarna kan använda för att göra elaka saker helt enkelt. Vilka är elakingarna? – I det här fallet är det en liten grupp som ligger bakom ett av verktygen, det finns flera stycken just nu. I stort sett alla datoranvändare som har operativsystemet Windows riskerar att drabbas om hackarna går till attack. Hackarna kan ta sig in i datorn och sätta in en elak kod, som ett virus, eller en mask i den sårbara datorn. Sprider sig själv Den elaka koden kan sprida sig själv vidare mellan alla Windowsmaskiner som är kopplade till Internet och som inte är skyddade. –Även om alla människor skulle dö en vacker dag så skulle sådan här elak kod kunna sprida sig vidare automatiskt så länge det finns datorer att infektera och så länge det finns elström. Vad är det för människor som sitter och konstruerar sådana här program? –I många fall är det nyfikna personer som undrar vad man kan göra, en del har kanske någon konstig uppfattning om vad som är rätt och fel, eller så vill man visa på att systemen är osäkra. Då skriver man elaka saker som drabbar oskyldiga bara för att visa sin poäng. Säkerhetshålet i Windows är inte nytt men det upptäcktes först för ett par veckor sedan och publicerades över världen. Nu sitter hackare och gör sökningar för att hitta sårbara datorer. Hackerkonferens i Las Vegas Det kan vara en förberedelse för en attack. Dessutom pågår just nu världens största hackerkonferens i amerikanska Las Vegas. Rädslan är stor att hackare där diskuterar fram farliga koder. Med jämna mellanrum kommer varningar om datavirus, men enligt Per Hellkvist är hotet större nu än tidigare, eftersom det kan drabba alla Windowsanvändare som är uppkopplade mot internet och inte sitter bakom en brandvägg. – De tidigare sårbarheterna som till exempel har legat i Code Red, Nimda och Flammer som dykt upp tidigare år har varit i ett visst program, till exempel SQL som är en databas för Windows, och då var det de som använde SQL som råkade illa ut. Men i det här fallet ligger sårbarheten i själva Windows och det gör att det är så många, många, många fler som är sårbara. Lätt att skydda sig Men enligt Per Hellkvist är det lätt för privatpersoner att skydda sig mot hackarnas eventuella attacker. – När man startat datorn så klickar man på Startknappen i Windows och sedan väljer man "Windows update" och följer instruktionerna. Då laddar programmet automatiskt ner de senaste uppdateringarna. Sedan får man starta om datorn och så är det klart.
Lena Hansson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".