Rysk talman presidentkandidat i Tjetjenien

Den man som den dåvarande presidenten Boris Jeltsin bokstavligt talat lät skjuta ut ur det ryska parlamentet för tio år sedan, har nu bestämt sig för att kandidera i presidentvalet i sin hemtrakt Tjetjenien om två månader. För Ruslan Chasbulatov kan det innebära en återkomst och en nystart i den ryska politiken.
När Ruslan Chasbulatov på sin presskonferens här i Moskva fick frågan om han tänker ställa upp som en oberoende kandidat eller representera något etablerat parti, så svarade han kort att han är nominerad av det tjetjenska folket och att han tänker vara dess kandidat i valet. Val om två månader Presidentvalet i utbrytarprovinsen Tjetjenien är av Moskva planerat att ske den 5 oktober, alltså om drygt två månader. Sex registrerade kandidater Tiden för att registrera sig som kandidat går ut klockan fyra i eftermiddag. Chasbulatov är en av sex som hittills gjort det. Fängslad av Jeltsin 1993 använde Boris Jeltsin stridsvagnar för att kväsa oppositionen i det ryska parlamentet. Talmannen Chasbulatov tvingades sitta i fängelse en tid, sedan återgick han till sitt ordinarie värv som professor vid en handelshögskola. Presenterade fredsplan I fjol presenterade Ruslan Chasbulatov en uppmärksammad plan för hur freden skulle återställas i rebellrepubliken på Kaukasus nordsida. Fred byggd på självständighet Tjetjeniens president Aslan Maschadov är mycket positiv till min fredsplan, sa Chasbulatov i intervjun för ett år sedan. Planen bygger på att Tjetjeneien ska ha en mycket stor självständighet, men fortsätta att vara en del av Ryssland. Ingen officiell reaktion från Kreml Den här linjen accepterar inte upprorsmakarna i Kauskasus. Moskva har aldrig gett någon officiell reaktion på planen men Kreml har ingen anledning att motsätta sig ett program som stoppar kriget och låter Tjetjenien fortsätta att vara en del av den ryska federationen. När Ruslan Chasbulatov själv fick frågan om sitt val- och fredsprogram, sa han att han har ett sådant. Men att han tänker avslöja innehållet först när han har utsetts till president.
Reinhard Krause, Moskva
Sten Sjöström intervjuade Ruslan Chasbulatov.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".