Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

SSU splittrat inför val av ordförande

Publicerat lördag 2 augusti 2003 kl 12.30
På måndag börjar SSU:s kongress i Karlstad. De senaste kongresserna har varit konfliktfyllda och också i år kommer det att bli kamp om vem som ska efterträda ordföranden Mikael Damberg. Ardalan Shekarabi, heter styrelsens kandidat och Stockholms läns distrikt SSU-distrikt stöder Ardalan Shekarabi.
– Han ser att klassamhället lever kvar men att arbetarklassen i dag i många fall består av invandrare och personer med utländsk bakgrund i storstädernas förorter, säger distriktets ordförande Maryam Yazdanfar. Vill vara en radikal röst Ardalan Shekarabi är juridikdstuderande från Uppsala och han har iransk bakgrund. Han säger att han vill vara en radikal röst, särskilt i frågor om integration. Han har nominerats av 13 av SSU:s 26 distrikt men oppositionen i SSU ser Ardalan Shekarabi som högerns man. Oppositionens kandidat heter Lina Afvander. Hon kommer från Jönköping och studerar teater i Växjö. Hon är nominerad av sju SSU-distrikt och hon har stöd från vänster i förbundet. Skåne är ett av distrikten som stödjer henne och Skånes ordförande Kristin Lindroth berättar vilka åsikter många av Lina Afvanders supportrar har. Vill styra underifrån – Vi vill se en organisation där saker och ting styrs mer underifrån. Sedan kan det också handla om att man är kritisk till privatiseringar av offentlig sektor och att man är emot EMU. Det kan handla om synen på hur saker och ting ska ägas och då vill ju vi se en utveckling där man går mer mot ett gemensamt ägande. Lina Afvander talar om behovet av att ena förbundet efter de senaste årens strider. För fyra år sedan valdes nuvarande ordföranden Mikael Damberg med två rösters övervikt. Oppositionens kandidat hette då Luciano Astudillo. Bitter opposition Den förlorande oppositionen är bitter och menar att distrikt som stött Damberg har fått mer resurser än andra, att Dambergs meningsfränder har en dominerande ställning på SSU:s kansli och i styrelsen. Under kongressen väntas också strid om styrelseposterna. Enligt oppositionen är bara representanter för dem nominerade till tre av tretton platser i styrelsen. Hoppas på annat klimat Jens Lundberg är ordförande Stockholms stads SSU-distrikt. Han tillhör oppositionen och han hoppas på ett annat klimat än efter de senaste kongresserna. – Jag hoppas att den vinnande sidan kan vara mer öppen för kompromisser än vad som har varit fallet under de senaste kongresserna. Till exempel att den som råkar ha flest röster inte bara totalt kör över de som förlorar utan att man kan släppa in även förlorarna i förbundsstyrelsen. Fredrik Lund, som är ordförande i SSU Norrbotten och som stöder Ardalan Shekarabi, tycker att de SSU-are som driver frågor för långt åt vänster, borde överväga sitt engagemang i SSU. – Att driva frågor om att förstatliga bankväsendet, lönesättning, lika lön för allt arbete eller att lämna den europeiska unionen är inte traditionell socialdemokratisk politik och har ingenting i vårat ungdomsförbund att göra.
Kristoffer Morén
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".