Smekmånaden över för Lula i Brasilien

Den tidigare metallarbetaren Lula da Silva har nu varit Brasiliens president i sju månader. Hans popularitetssiffror är fortfarande höga, men svårigheterna hopas och det börjar redan höras röster om att han svikit sina väljare.
Odair Abate har i femton år haft som yrke att analysera utvecklingen i Brasilien och att göra ekonomiska och politiska prognoser för framtiden. Han säger att situationen just nu på många sätt är avgörande för vad som ska hända dom kommande åren. Ekonomin stabilare Den stora förändringen under de sju månader som Lula suttit vid makten är, menar Odair Abate, att den ekonomiska situationen nu är mycket mer stabil än när han tillträdde. Tillväxten måste öka Men, fortsätter han, det räcker inte med ekonomisk stabilitet. För att kunna svara mot de förväntningar som förde honom till makten, så krävs det ekonomisk tillväxt annars är inga sociala reformer möjliga. Lulas dilemma Och det är det som är Lulas dilemma. Under valkampanjen hävdade Lula och hans Arbetarparti, PT, att de ekonomiska och sociala problemen helt enkelt var produkter av den rådande ekonomiska modellen. Lösningen låg i att inför en ny. Men, säger Odair Abate, eftersom Lula och PT inte har någon alternativ modell, så har de fortsatt med den gamla. Det finns naturligtvis en viss ironi i att Lula nu måste försvara sig mot samma argument som han själv använde när han kritiserade sin föregångare, Fernando Henrique Cardoso. Driver föregångarens reformer Men Odair Abate menar att det är en naturlig utveckling. När man sitter vid makten kan man inte blunda för verkligheten, säger han. Därför är det också logiskt, menar Abate, att Lula nu försöker driva igenom samma reformer som hans förgångare försökte, men inte lyckades med. I första hand en pensionsreform. I andra hand en skattereform. Lula kan klara det Odair Abate tror att Lula har förutsättningar att driva igenom de reformerna. Dessutom att han kan förhandla fram ett bättre avtal med internationella valutafonden än hans föregångare kunde. Löften kan infrias 2005 Men, konstaterar Odair Abate, även om alla bitar skulle falla på plats och världsekonomin dessutom kommer igång, så kommer det ändå att dröja till mitten av 2005, innan Lula har möjlighet att genomföra några av de löften om sociala reformer som han gjorde under sin valkampanj. Den stora frågan är därför om Lula ska lyckas övertala sina anhängare att ha tålamod tills dess. Det är långt ifrån säkert. Men å andra sidan är Lula förmodligen den ende som har någon möjlighet att lyckas.
Lars Palmgren, Sao Paolo
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".